Közélet

Csak az adót kerülné el Soros a milliárdos adományozással

Csak az adót kerülné el Soros a milliárdos adományozással

2017. október 18., szerda
Csak az adót kerülné el Soros a milliárdos adományozással

Soros György több mint 18 milliárd dollárt (4716 milliárd forintot) utalt át a vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak, azonban a jótékonynak tűnő felajánlás mögött prózai okok húzódnak meg.

A nemzetközi oligarcha mindösszesen azért tolt át 4600 milliárd forintot az alapítványába, hogy ne kelljen adót fizetnie - írja az

Origo

. A Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) egyébként Soros saját családi bizniszének részei, vagyis a felületes szemlélő számára nem igazán történt más, minthogy az oligarcha az egyik zsebéből átseperte a másikba a pénzt. Az Origo szerint a pénzáramoltatás mögött egyedül az a szándék húzódik meg, hogy Soros el akarja kerülni, hogy egy közel 40 százalékos szövetségi adókulcsot, plusz egyéb illetékeket vessenek ki az offshore vagyonára. Az amerikai kongresszus 2008-as döntése 2017. december 31-ig ad haladékot az offshore pénzek "hazahozatalának", illetve az adók befizetésének. Ebből le lehet vonni a következtetést, hogy Sorosnak év végéig fizetnie kellene a Quantum névre hallgató befektetési alapja után, ezért sok más milliárdoshoz hasonlóan, ő is inkább az adományozást választotta, amellyel így "tisztára mossa" az adóköteles vagyonát, és megmenekül az adótól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.