Hírzóna

Bűnmegelőzési rendezvényeket tartottak az idősek biztonságáért

Bűnmegelőzési rendezvényeket tartottak az idősek biztonságáért

2017. október 4., szerda
Bűnmegelőzési rendezvényeket tartottak az idősek biztonságáért

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a megye rendőrkapitányságainak bűnmegelőzési munkatársai az Idősek Világnapja alkalmából több prevenciós előadást tartottak szépkorúak számára az áldozattá válás megelőzésével és a vagyonvédelemmel kapcsolatban.

A szegedi Senior Centerben a Mobil Vagyonvédelmi Centrummal ismerkedhetett meg közelebbről csaknem 100 nyugdíjas szeptember 28-án. A rendőrök egy nappal később az ÁGOTA Alapítvány közösségi házában mintegy 50 időskorúnak tartottak diavetítéssel egybekötött komplex tájékoztatást. A termékbemutatós csalásokra, a házaló árusításokra és a közelgő fűtési szezonra tekintettel a trükkös tüzelőárusításokkal kapcsolatos visszaélések elkerüléséről nyújtott tanácsokat az idősek nagy figyelemmel hallgatták. A bűnmegelőzési munkatársak a prezentáció után meglepetés-versek elszavalásával és apró ajándékokkal kedveskedtek a szépkorú érdeklődőknek. Az Idősek Világnapja rendezvénysorozat október 2-án, a szegedi Kisszínházban tartott köszöntővel, prevenciós kiadványok osztogatásával, figyelemfelhívással folytatódott. A trükkös tolvajok a házaló kereskedést, az energiaszolgáltatók általi mérőóra-ellenőrzéseket ürügyként használva megkárosíthatják a jóhiszemű lakosokat! Ennek megelőzése érdekében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a következő óvintézkedések megtételét javasolja: - Házalótól ne vásároljon semmilyen nem igazolt, vagy bizonytalan eredetű terméket, árut! - Ne vásároljon tüzelőanyagot ismeretlen, vagy szórólapokon jelentkező árusoktól! Ha mégis megtették, kérjenek igazolványt, kivágási engedélyt, mázsajegyet, számlát! Jegyezze fel az adataikat, a szállítójármű típusát, rendszámát! Csak a megrendelt mennyiség ellenőrzését követően fizessék ki a vételárat! - Idegen személyeket ne engedjen be lakásába, házába, bármilyen indokkal is érkezik! - Amennyiben ezt mégis megtette, ne hagyja felügyelet nélkül! - Mindegy, milyen hivatalra, hatóságra hivatkozik a belépni szándékozó, minden esetben kérjen tőlük arcképes igazolványt, megbízólevelet. Gyanú esetén hívja fel azt a szolgáltatót, szervet, amelyre hivatkozik! Győződjön meg a belépés jogalapjáról! - Az érkezőt csak akkor engedje be, ha igazolta magát, de lehetőleg ne maradjon vele egyedül, hívja családtagját, szomszédját is! - Soha ne váltson fel pénzt annak, aki ilyen indokkal állítja meg az utcán, vagy csenget be Önhöz! Hárítsa el kérését! - A rosszullétre hivatkozót se engedje be, hívjon mentőt, vagy az ügyeletes orvost, illetve adja meg számára a közeli egészségügyi intézmény címét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.