Közélet

Brutális pusztítást végzett a vihar Szegeden és a megyében (FRISSÍTVE)

Brutális pusztítást végzett a vihar Szegeden és a megyében (FRISSÍTVE)

2017. október 30., hétfő
Brutális pusztítást végzett a vihar Szegeden és a megyében (FRISSÍTVE)

Fákat csavart ki, vezetékeket szakított le, tetőket bontott le a több mint 100 km/h-val támadó szélvihar. A katasztrófavédelem szakemberei hétfőn is takarították a romokat.

A vasárnapi több mint száz lakossági bejelentést hétfőn délelőtt újabb huszonkilenc segélyhívás követte. A műszaki mentéseket hétfőn délelőtt főként Szeged, Csengele, Makó, Kübekháza, Zsombó és Mórahalom településein végezték el a tűzoltók. A legtöbb esetben a kidőlt fák és a lehasadt faágak akadályozták a közút forgalmát, több helyen pedig az épületre vagy távvezetékekre dőlt fák törzsét és ágait távolították el a tűzoltók – tudtuk meg

Molnár Krisztinától,

aCsongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. Kiemelte, a vihar kapcsán hétfő délig összesen százharminchét esetben riasztották az egységeket Csongrád megyében. Személyi sérülésről sem vasárnap, sem hétfőn délelőtt nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelem szegedi főügyeletére, több autót kicsavart fák zúztak rommá.

Kidőlt fák akadályozták a vonatközlekedést

A Szeged-Békéscsaba között komoly késést okozott a vihar vasárnap, több helyen fákat döntött a sínekre, és felsővezetékeket is leszakított a brutális erejű szél. Emiatt például aBudapest-Cegléd-Szeged vonalon sem mentek a vonatok egy darabig. Vasárnap a késő esti órákra egyébként mindkét vonalon helyreállt a közlekedés.

Megerősített csapattal állt munkába a DÉMÁSZ

A tömeges üzemzavar Baja, Kecskemét és Szeged térségét érintette legsúlyosabban, több tízezer ügyfélnél szünetelt az áramszolgáltatás – írta az áramszolgáltató a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Kidőlt oszlopok, leszakított vezetékek, a villamoshálózatra zuhant faágak okoztak fennakadást az áramszolgáltatásban. Ezeket most is javítják.

A szegedi károsultak az önkormányzathoz is fordulhatnak

A helyi önkormányzat megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy elemi kár következtében a kérelmező lakhatását biztosító ingatlan és ingósága megrongálódása esetén kérhet támogatást jövedelmi helyzettől függően. A támogatás összege legfeljebb 420.000,- Ft, ugyanakkor nem lehet magasabb, mint a helyreállítási költség 90%-a és a biztosító által fizetett kártalanítás különbsége. A kérelem a Humán Közszolgáltatási Irodán nyújtható be. Közterületen álló fa esetében a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. felelősségbiztosítással rendelkezik, a károkat nekik kell jelezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.