Írjon nekünk

Közélet

Botka bukásának igaz története: biztos befutó hely az MSZP listáján – 5. rész

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A SZEGEDma.hu cikksorozatban tárta fel Botka bukásának történetét. Korábban megírtuk: Botka bukásához hozzájárult, hogy Tarjányi Péter volt magasrangú rendőrnyomozó kész tények elé állította Botkát, vagy lemond azonnal, vagy napvilágra hozza azokat az információkat, amik örökre véget vetnek a politikai karrierjének. A SZEGEDma.hu arról is beszámolt, ügyészségi források szerint P. László a Szeviép-botrányban vádalkut kötött és Ujhelyi István MSZP-s politikust nevezte meg a Szeviép-pénzek eltüntetésének kulcsfigurájaként. Ezzel közvetlenül Botka környezete is érintetté vált a hatalmas korrupciós ügyben. Harmadik cikkünkben olvasóink elé tártuk: Botka bukásának hetén egy budapesti MSZP elnökségi ülésről Botka és Ujhelyi hisztérikusan és sértetten elviharzott. Ugyanezen a héten pénteken pedig késő éjszakába nyúló válságstábot tartottak a Szegedi Városházán. Hétfői kínos bukása után kedden Molnár Gyula pártelnök befutó listás hellyel próbálta vígasztalni Botka Lászlót. Botka bukásának igaz története – 5. rész.

A SZEGEDma.hu szocialistákhoz és Botkához közelálló forrásai szerint Botka bukásában több tényező egymást erősítő hatása is szerepet játszott, és ezek felerősítették egymást. Kezdve a kínos szegedi ügyeitől, mint a 11 milliárdos Szeviép-botrány vagy a parkolási botrány, ahol bizalmasai ülnek a vádlottak padján, a Rolex-órákon és a vagyonnyilatkozatból kifelejtett 25 milliós Jeep Grand Cherokeen Limited Editionon át egészen addig, hogy a stratégiája kezdettől fogva bukásra volt ítélve, és soha nem volt képes a baloldal igazi vezetőjévé válni, és megerősíteni az MSZP-t.

Portálunk az elmúlt napokban feltárta, Tarjányi Péter is bekavart egy kellemetlen információkkal telepakolt dossziéval, és végeredményben válaszút elé állította Botka Lászlót: vagy azonnal lemond a jelöltségről, vagy örökre véget ér a politikai karrierje. Tarjányi Péter a PestiSrácoknak adott videóinterjújában is elismerte: jelentős szerepe volt Botka bukásában, mert váltani kellett, látszott, hogy ez a történet nem működik. Aztán Botka bukásában az is kiemelt szerepet játszott, hogy bizalmasa és harcostársa egyre mélyebben merül el a Szeviép-ügyben, és egyre több jel mutat arra, Ujhelyi István sofőrje nem magának vette ki a pénzt a Biztonsági Üzem kft-ből.

MSZP-közeli informátoraink utalásai alapján Botka egyre kevésbé bízott meg párttársaiban, a szövetségeseknek csak diktált, mindenhová árulókat képzelt, és a szorongásai – ahogy Szanyi Tibor MSZP-s Európa Parlamenti képviselő fogalmazott – végül felőrölték az energiáit.

A SZEGEDma.hu írta meg azt is, hogy több helyről megerősített információink szerint a bukást hozó hétfő előtti pénteken este fél tíztől kezdődően válságtanácskozás zajlott a szegedi polgármesteri hivatalban. A válságtanácskozáson Botka László, a parkolási botrányban a vádlottak padján ülő Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője, Pintér Ferenc ügyvéd, Bálint András ügyvéd, és Ökrös Tamás vettek részt. Mint ismert, a parkolási botrányban hamarosan ítélet születik első fokon, és a résztvevők azt szerették volna elérni, ha Solymos László MSZP-s alpolgármester “viszi el a balhét”. Rajta és Mózesen kívül Kalmár Gábor, Botka László kabinetfőnöke ül a vádlottak padján a jelenleg is zajló ügyben.

Solymos “feladatainak” átbeszélését követően a jelenlévők hosszas tanácskozásban mérlegelték a helyzetet, hol “ömölhet ki még a sz.r” a közelgő kampányban. A SZEGEDma.hu információi szerint abban állapodtak meg, hogy a zűrös ügyeket azokra kenik, akik már egyébként is valamilyen korrupciós ügy vagy hűtlen kezelés miatt a bíróság előtt állnak.

A politikusok látva, hogy rengeteg, a szegedi közvélemény számára ismeretlen korrupciós ügy van a Városháza és a szegedi önkormányzati cégek körül, itt döntötték el, hogy lemondanak A SZEGEDma.hu szocialista-közeli informátorai azt is elárulták, Botka lemondásáról szóló közlemény már vasárnap készen állt a szoci központban, azonban Kerényi György kommunikációs igazgató nem engedte megjelentetni azt.

Az ezt követő események ismertek: Botka hétfőn bejelentette, hogy bedobja a törölközőt és lemond, így hiába árulózott még egy sort a sajótájékoztatóján, ezzel maga ismerte el kudarcos bukását.

Befutó listás hely az MSZP-tól, hogy Botkának legyen mentelmi joga?

Azonban a keddi napon még járt Botka Lászlónál egy illusztris vendég, mégpedig Molnár Gyula, az MSZP-elnöke. És ugyan Botka és Ujhelyi ajtót csapkodva távoztak egy előző heti elnökségi ülésről sértettségükben, de Molnár igyekezett Botkán segíteni: befutó listás helyet ajánlott föl a polgármesternek az MSZP 2018-as listáján.

Hogy annak érdekében, valamivel kompenzálják, vagy pedig csak azért, hogy a rengeteg korrupciós botrány miatt biztosított legyen a mentelmi joga, azt a SZEGEDma.hu nem tudta kideríteni. Az azonban biztos, ha a befutó listás helyet elfogadja Botka, a polgármesterségről le kell mondania, mert az országgyűlési képviselői és a polgármesteri poszt összeférhetetlen.

Egy biztos, múlt hét kedd óta Botka László nem tartózkodik a Szegedi Városházán, vagyis már 10. napja nem dolgozik bent a munkahelyén, hanem a bukásának fáradalmait pihengeti…

(Folytatjuk.)

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Lábas Viki: Még nem vagyok hisztis hárpia!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Margaret Island énekesnője szegedi kötődése végett is szomorú, amiért idén nem léphettek fel a SZIN-en.

Tovább olvasom

Közélet

A véső és a művészet találkozott Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Látványos jégcsodákat alkottak.

Tovább olvasom

Egyetem

Rengeteg pénzzel támogatják a szegedi Science Parkot!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A dél-alföldi régióban 300 ezer, míg a határon túl 400 ezer főt érint a nagyszabású beruházás.

Tovább olvasom

Aktuál