Közélet

Boross Péter: biztató a jövőre nézve a magyarok szabadságvágya

Boross Péter: biztató a jövőre nézve a magyarok szabadságvágya

2017. október 22., vasárnap
Boross Péter: biztató a jövőre nézve a magyarok szabadságvágya

A magyar történelmet évszázadokon át végigkísérte a szabadságvágy, a hazaszeretet, ami biztató a jövőre nézve - mondta Boross Péter, Magyarország korábbi miniszterelnöke vasárnap Hódmezővásárhelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából tartott önkormányzati megemlékezésen.

A Szabadságharcosokért Közalapítvány, valamint a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnöke beszédében emlékeztetett, 1703-ban, 1848-49-ben és 1956-ban ugyanaz az "indulat és harci kedv" jellemezte a magyarokat, mindháromszor "kirobbant a szabadságvágy a nemzet lelkéből". A népet a "megmaradási kényszer" vezérelte - mondta -, nem józanul kiszámított, hanem lélekből táplálkozó, következményekkel nem törődő, "nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt" mindegyik esemény. Ma már egyre kevesebben vannak, akik élnek még az 1956-os eseményeket személyesen átélők közül - jegyezte meg.

Boross Péter

szerint az az "óriási akarat", hogy szabad magyarokként akarunk élni, biztató a jövőre nézve. Ha ugyanis minden generáció érzi a kötelezettséget, hogy ezt az üzenetet átadja az utána jövőknek, "akkor nincs veszve a hon, a haza" - mondta. A beszédet követően Boross Péter, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hódmezővásárhely alpolgármesterei koszorút helyeztek el az 1956-os emlékműnél. A megemlékezést követően fáklyás menet indult a Hősök terére, ahol a városháza falára vetített fényfestés idézte fel az '56-os eseményeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.