Sport

Benedek Tibor a feleségekre is figyelt

Benedek Tibor a feleségekre is figyelt

2017. október 18., szerda
Benedek Tibor a feleségekre is figyelt

A Mentor(h)áló és az Ifjúsági Ház Pedagógiai esték sorozatának vendégeként érkezett Szegedre a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, aki karrierjéről és tapasztalatairól mesélt a közönségnek.

A jelenleg az UVSE-nél szakmai igazgatóként dolgozó

Benedek Tibor

nem azért kezdte a vízilabdát, hogy olimpiai bajnok legyen - a gerincferdülése javítására ment le az uszodába. Mostani feladata alapján azonban jól látja, hogy mára megváltoztak az elvárások, mert a szülők nagy része úgy engedi el a gyerekeket a medencébe, hogy olimpiai bajnok legyen. Ugyanakkor a vízilabdában pont ezt a csábító, hiszen a labdajátékok közül itt van a legnagyobb esély arra, hogy valakinek ötkarikás játékokon aranyérmet akasszanak a nyakába, ami mára - köszönhetően az elért sikereknek - szinte elvárás lett, így a vízilabdát az a mondás övezi, hogy egy ezüstérem már kudarcnak számít. Benedek szerint viszont ettől is jó a honi sportág, mert a gyerekek ezt hallják minden nap, ennek szellemében nőnek fel. "1996-ban egyedül akartam megnyerni az olimpiát, de az utolsó támadás a spanyolok ellen nem sikerült. Gerendás Gyuri akkor azt súgta nekem a meccs után: leszel te még olimpiai bajnok! Ekkor ezt nem hittem el neki" - folytatta a később három aranyat is nyert Benedek Tibor. Később azonban jött az új generáció,

Kásás Tamás

,

Molnár Tamás

,

Fodor Rajmund

és a többiek, akiknél az volt a legnagyobb különbség, hogy győztes mentalitással ugrottak a vízbe: nem a vereséget akarták elkerülni, hanem minden áron győzni akarták. Bár ez az csapat az első évében, 1997-ben Európa-bajnokságot nyert, saját bevallása szerint mégis a Danone túró rudi-reklámjából ismerték többen, mintsem a vízilabda miatt - ezt az áttörést a Sydney-ben szerzett olimpiai arany hozta meg. Ide bár negatív előjelekkel érkezett, hiszen bőrbetegségére használt kenőcse tiltott szert tartalmazott, amit nem jelentett be - így nyolc hónapot kellett kihagynia. Az olimpiai felkészülésen már ott lehetett, azonban nem tudott gólt lőni a torna előtt - így Kemény Dénes külön elbeszélgetett vele, ahol csak annyit kért a kapitánytól, bízzon benne. *-*"Az edzői pályámon is megtapasztaltam: az a játékos, aki nem érzi a bizalmat, az a játékos rosszabbul is teljesít. Nagyon ritka, ha valakiből ez azt váltja ki, hogy még keményebben dolgozik. Én is csak bizalmat kértem Dénestől" - fogalmazott a korábbi klasszis játékos.

Százból egyszer sikerül

Arra a kérdésre, hogy szorgalomra vagy tehetségre van inkább szüksége egy játékosnak ahhoz, hogy sikeres legyen, egy német tornász példáját hozta fel, aki mintegy nyolcszáz alkalommal próbálta megcsinálni a Kovács-szaltót, de csupán nyolcszor sikerült neki, azaz nagyjából százból egyszer. "Ez mutatja azt, hogy lehet tehetséges valaki, de szorgalom is kell. Aki eljut egy olimpiai aranyig, abban biztos, hogy ott van mindkettő" - mondta Benedek Tibor. Kitért rá, az első olimpiai aranyat követően négy évvel később, Athénban a csapategységnek köszönhették a győzelmüket: a szerbek elleni fináléban rosszul kezdtek, az utolsó negyed előtt pedig kétgólos, 7-5-ös hátrányban voltak, de végül sikerült fordítaniuk - az utolsó nyolc perc előtt Kemény Dénes csak annyit mondott nekik, ne kapjanak több gólt. Sikerült, három gólt lőve Magyarország fordított, és megvédte olimpiai bajnoki címét - Benedek ebből azt vonta le, a legkiélezettebb helyzetekben a legegyszerűbb üzenetek segítenek. Ha már a csapategység: Athén után már jóval nagyobb különbségek voltak a csapattagok korát illetően, ez az olló pedig azóta csak tovább nyílt, hiszen a tavalyi olimpián szereplő, általa irányított csapatban a 17-től a 37 éves játékos volt ott. *-*Szerinte ahhoz, hogy összeálljon egy válogatott, alapvetően négy dologra van szükség: időre, vagyis közösen elvégzett munkára, megfelelő tapasztalatra, megfelelő hozzáállásra (azaz nem szabad, hogy egy-egy negatív teljesítmény lehúzza a többieket is, egyúttal mindig legyen kiemelkedő játékos is), és tiszta, világos feladatleosztásra. Kemény Dénes távozásával ülhetett le a válogatott kispadjára: nem szerette volna ugyanazt hozni, mint az elődje, hiszen ekkor csak egy rossz másolat lett volna. Védekezésben próbált szigorítani, támadásban meghagyta a szabadságot, viszont a videóelemzésekben nagyon hitt, megpróbáltak minden lövést kiemelezni az ellenfél minden játékosától. Szereti elkerülni a csöndet az uszodában, ugyanis a 2001-es, szintén hazai rendezésű Eb-ről két negatív élménye is van: az egyik, amikor több ezer ember előtt ha csak egy valaki is, de azt kiabálja, hogy ébresztő. A másik pedig, hogy a feleségek és barátnők panaszkodtak legtöbbet az Eb alatt, mondván nekik jutottak a legrosszabb helyek. Ebből tanulva 2013 októberében már előre legfoglalta a legjobb helyeket a 2014-es, budapesti Eb-re. A tavalyi olimpiáról elmondta, a Montenegró elleni negyeddöntő előtt Aleksandar Ivovicra készültek külön, még egy Trójából kölcsönzött videóval - ez viszont nem sikerült, a Jug Dubrovnik klasszisa három gólt lőtt, és végül ötméteresekkel elveszítették a meccset, így nem fértek be a legjobb négy közé, ami elvárás lett volna. Nagyjából egy éve, tavaly októberben mondott le a kapitányi posztról, és ahogy zárta, sokat kritizálta az utánpótlás-képzést, az UVSE szakmai igazgatójaként most tehet azért, hogy ez a helyzet változzon.

A Benedek Tiborral készült interjúnkat hamarosan olvashatják portálunkon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.