Közélet

Az ÁSZ javaslatai alapján módosulhat a kampánytörvény

Az ÁSZ javaslatai alapján módosulhat a kampánytörvény

2017. október 24., kedd
Az ÁSZ javaslatai alapján módosulhat a kampánytörvény

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kampányfinanszírozást érintő ellenőrzési megállapításai és javaslatai alapján módosulhat a jogszabály - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A szervezet a kampányfinanszírozási törvény tervezett módosításával kapcsolatban kiadott közleményében emlékeztetett arra, hogy korábban több törvénytelenséget, szabálytalanságot is feltártak, elsősorban a kérelemre ellenőrzött, mandátumot nem szerzett pártok esetében. Ezek a jelölőszervezetek a választások során jellemzően nem érték el a fél százalékos támogatottságot sem. Az ÁSZ számos feljelentést tett az ellenőrzési megállapításai alapján, illetve a törvényben meghatározott együttműködési kötelezettség elmulasztása miatt - írták. Az ÁSZ az Országgyűlés és a jogalkotók figyelmét is felhívta a tapasztalt szabálytalanságokra, hiányosságokra, álláspontjuk szerint ezek hasznosultak a kedden bejelentett törvénymódosítási kezdeményezésben. Előzőleg Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető bejelentette, hogy javasolják, ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson 0,5 százalékos eredményt sem ér el, köteles legyen visszafizetni az államtól kapott összeget. A kampányfinanszírozási törvény módosításával kapcsolatban azt is mondta, hogy ha fennáll a visszafizetési kötelezettség, akkor az érintett párt legfőbb vezető testületének tagjai egyetemlegesen, teljes vagyonukkal tartoznának visszafizetni a támogatás összegét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.