Közélet

A legkisebb falvaktól a legnagyobb hivatalokig + FOTÓK

A legkisebb falvaktól a legnagyobb hivatalokig + FOTÓK

2017. október 27., péntek
A legkisebb falvaktól a legnagyobb hivatalokig + FOTÓK

Rendkívül fontos, hogy a lehető legtöbben részt vegyenek a jövő heti agrárkamarai választásokon, ugyanis nem mindegy, hogy kik segítik a gazdák munkáját, és kik képviselik az érdekeiket – hangzott el a pénteki, mórahalmi gazdalátogatáson.

Mint ahogy arról a SZEGEDma.hu is beszámolt,

november 3-án, pénteken tartják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara érdekképviseleti tisztújítását

. A választásra a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) 19 megyében, míg a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) 9 megyében állított listát.

Jakab István

, a gazdákat jelenleg is képviselő MAGOSZ elnöke elmondta, fontosnak tartják a szavazásra buzdítást, ezért is szerveztek a Homokhátságban gazdalátogatást. A mórahalmi Tóth-Pördi Rolandnál is jártak, aki 22-23 hektáron újburgonyát, sárgarépát és petrezselymet is termeszt. A fiatal mezőgazdásznak a szülei is agráriummal foglalkoznak, így nem véletlen, hogy ő is ezt választotta hivatásként. Portálunknak elmondta, úgy látja, a kormány valódi támogatást nyújt a fiatal gazdáknak, ő is vett már igénybe pályázati forrásokat az előrelépés érdekében. „A magyar vidékben van erő, ugyanis rendelkezünk utánpótlással, új gazdanemzedékkel. Ezért bír kiemelt jelentőséggel, hogy a kamara igazi érdekképviseletet nyújtson, és a 650 fős falugazdász-hálózatunk eljutassák az aktualitásokat hozzájuk. Mindemellett az is a célunk, hogy egyetlen európai uniós forrás se maradjon a brüsszeli kasszában” – folytatta Jakab István.

B. Nagy László

, a térség országgyűlési képviselője szerint a kamara az elmúlt években bizonyította a fontosságát, és megmutatta, hogy valóban együttműködés alakult ki a kormány és a termelők között. A fideszes politikus szerint további fejlesztésre van szükség, hogy Magyarország régi álma teljesüljön, azaz mezőgazdasági és élelmiszeri nagyhatalommá váljon.

Kis Miklós Zsolt

agrár-vidékfejlesztési államtitkár ezt azzal egészítette ki: fontos, hogy november 3-án a kis és családi vállalkozásokhoz közel álló jelöltek kapjanak több szavazatot, ugyanis ők azok, akik valóban megértik a gazdák észrevételeit, problémáit, és tudják azokat tolmácsolni a legkisebb falvaktól a kormányig, vagy akár az unió vezetőihez, Brüsszelig. A kamara megyei elnöki tisztségét eddig

Kispál Ferenc

töltötte be. „Öt évvel ezelőtt kértek fel, hogy az új kamarát felállítsuk. Úgy érzem, hogy elértük a csúcsot, és itt az ideje, hogy fiatalítsunk, ezért nem indulok újra a posztért” – mondta a három évtizede a mezőgazdaságért dolgozó Kispál, aki ezen túl leginkább a családi vállalkozásával és a szakmai tudása átadásával kíván foglalkozni. A MAGOSZ így

Szél Istvánt

, a szervezet hódmezővásárhelyi vezetőjét, Székkutas polgármesterét javasolja megyei elnöknek. „Fantasztikus lehetőségként és feladatként tekintek arra, hogy a MAGOSZ győzelme esetén én lehetek az új elnök. Hetedik éve vagyok Székkutas polgármestere, amely során a kormány sikeres vidékfejlesztési politikáját hajtom végre” – nyilatkozta Szél István, aki legfőbb terveként a gazdák segítését, megerősítését és a munkájuk megkönnyítését említette. A következő öt évben arra törekedne, hogy a mezőgazdászok csak a földműveléssel és az állattenyésztéssel foglalkozzanak, az adminisztráció pedig a kamara munkatársaira háruljon át. Kulcskérdésként tekintene az öntözés fejlesztésére, valamint arra, hogy ne a külföldi termékeket, hanem a helyi gazdák által megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket használják fel a közétkeztetésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.