Közélet

A korrupció nyomait kutatja a városházán a szegedi Fidesz és KDNP

A korrupció nyomait kutatja a városházán a szegedi Fidesz és KDNP

2017. október 24., kedd
A korrupció nyomait kutatja a városházán a szegedi Fidesz és KDNP

Közérdekű adatigényléssel fordult a szegedi Fidesz és a KNDP az önkormányzathoz, az elmúlt 15 évből, azaz a Botka-korszak elejétől kíváncsiak különböző szerződésekre és adatokra. Mint mondják, mindenkinek joga van tudni, mire költik a közpénzt, kiváltképp a folyamatos botrányok tükrében.

Politikai maffia hálózta be az MSZP-t – ezt

Botka László

mondta, amikor

lemondott a miniszterelnök-jelöltségéről

október elején. A KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője,

Haág Zalán

szerint ezt régóta tudhatja a szocialista városvezető, ugyanis 15 éve ezt tapasztalhatják a szegediek is. „Ez már a nyilvánosság számára is közismert, mert alig van olyan nap, hogy Szegeden ne pattanna ki korrupciós botrány Botka közvetlen környezetében. Gondolhatunk a VIP-parkolóbotrányra, a Szeviép-ügyre, vagy épp a Mars téri piacra, amely szintén borzolja a kedélyeket. Mostanra a polgármester legszorosabb munkatársai és legfőbb bizalmasai a vádlottak padján ülnek, míg a legfrissebb hírek szerint a Központ Nyomozó Ügyészség Botka László érintettségét vizsgálja a parkolási botrányban” – közölte a kereszténydemokrata politikus a városháza előtt

Nógrádi Tiborral

, a Fidesz helyi elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján. Leszögezte, Szeged nem szólhat az állandó botrányokról, elfogadhatatlannak, s egyben rendkívül kínosnak titulálta, hogy a város első embere ellen nyomozás folyik.

A KDNP és a Fidesz helyi frakcióvezetője egyaránt úgy látja, Szeged polgárainak is elegük van abból, hogy a város állandóan a korrupciós ügyei miatt kerül a sajtó érdeklődésének középpontjába, s hogy a napfény városi pontosan ugyanolyan szocialista település, mint amilyen Magyarország volt 2010 előtt, amikor seftelések, korrupciós botrányok jellemezték. Elég csak

Medgyesi Péter

,

Gyurcsány Ferenc

vagy

Bajnai Gordon

kormányzásának botrányaira gondolnunk. „Ebből elég volt, s éppen ezért közérdekű adatigényléssel fordulunk az önkormányzathoz, amelyben igyekszünk megtudni minden olyan lehetséges információt, amely segíthet tisztán látni abban, hogy milyen mértékben lehet érintett Szeged önkormányzata a korrupcióban, és van-e esetleg egyéb bűncselekményre utaló jel” – magyarázta Haág. Jelezte, a törvény szerint köteles az önkormányzat a közérdekű adatigénylésre 15 napon belül válaszolni, de az elmúlt évek tapasztalatai miatt a városatya szerint ez nem feltétlen fog megtörténni. Megjegyezte, ha nem kapják meg a kért információkat, akkor bírósághoz fordulnak, amire már korábban is volt példa. „Ha közpénz elköltéséről van szó, akkor joga van mindenkinek megtudnia, hogy mire is fordítja azt a város, és ők pedig kötelesek erről számot adni. Ha nem adnak számot, akkor az is felér egy vallomással, hiszen akkor valószínűleg takargatnivalójuk van, vaj van a fülük mögött” – fűzte hozzá.

Kérdésünkre Haág Zalán elmondta, hogy az elmúlt 15 év tekintetében tanácsadói szerződéseket, egyéb jelentősebb szerződéseket szeretnének látni, hogy meg lehessen állapítani, hogy reálisak voltak-e azok, vagy netán voltak-e túlárazások. A Szegedi Tükörrel kapcsolatban is kérnek adatokat, hiszen abban nemrég MSZP-s párthirdetés jelent meg, amivel kapcsolatban a helyi Fidesz és a KDNP szeretné tudni, mi volt az ellentételezése, s szeretnék látni a hirdetési szerződést is. Egyéb szolgáltatási szerződésekre is kíváncsiak, többek között személyszállításra, autóhasználatra, vendéglátásra és, szálláshely-szolgáltatásra vonatkozóakat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.