Közélet

A házelnöktől és a kormányfőtől kér segítséget a DiákÉSZ a Czeglédy-ügy károsult diákjainak

A házelnöktől és a kormányfőtől kér segítséget a DiákÉSZ a Czeglédy-ügy károsult diákjainak

2017. október 2., hétfő
A házelnöktől és a kormányfőtől kér segítséget a DiákÉSZ a Czeglédy-ügy károsult diákjainak

Levélben fordult a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kövér László házelnökhöz, azért, hogy segítsék a Czeglédy Csaba cége által megkárosított diákok állami kártalanítását, valamint segítsenek visszaállítani a közbizalmat az iskolaszövetkezeti piac iránt - mondta a szervezet elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Fiák István ismertette: tavaly a teljes szektorban 129 iskolaszövetkezet 41,5 milliárd forint árbevételt termelt és mintegy 10 ezer megbízónak teljesített. Munkájukkal csaknem 130 ezer diáknak biztosítottak 35,3 milliárd forint jövedelmet. Hozzátette: ez is bizonyítja, hogy az iskolaszövetkezeti diákmunkának fontos társadalmi értéke van, a diákok ugyanis így tudnak a megélhetésükhöz és a taníttatásukhoz részben, vagy akár egészében hozzájárulni. Fiák István szerint felméréseik igazolják, hogy azok a diákok, akik tanulás mellett dolgoznak, a későbbiekben kétszer annyi eséllyel helyezkednek el a munkaerőpiacon, mint a tanulás mellett nem dolgozó társaik. A szövetség azt kéri a kormányfőtől és a házelnöktől, hogy segítsenek a szektor iránti közbizalom helyreállításában - mondta a DiákÉSZ elnöke. Az MTI kérdésére, hogy erre konkrét szabályozási javaslatot is tettek-e, Fiák István azt mondta, nem kívánták elvenni ezt a szerepkört a jogalkotótól. Szervezetük azt szeretné elérni - mondta -, hogy ne legyenek további károsultak, a politika pedig "tisztítsa meg" a piacot a diákokat megkárosító szereplőktől. Közölte: a politikának már csak azért is felelőssége van ebben a kérdésben, mert a diákokat megkárosító kör évek óta "garázdálkodhatott" az iskolaszövetkezeti szektorban, annak ellenére, hogy ugyancsak ebben a szektorban végzett tevékenységük miatt a bíróság 2003-ban jogerősen már elmarasztaló döntést hozott. Felidézte: a Czeglédy Csaba nevéhez fűződő Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó iskolaszövetkezetek nagy része a cég által közvetített diákmunka után nem fizette ki a diákok májusi és júniusi bérét. Ez becsléseik szerint mintegy ezer diákot érint, állami kártalanításukhoz kér segítséget a DiákÉSZ. Ezt azért teszik, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Humán Operatort és a hozzá kapcsolódó iskolaszövetkezeteket 3,3 milliárd forint be nem fizetett közteher miatt "üldözi", és nem látják biztosítottnak, hogy marad fedezet a károsult diákok kifizetésére is. Fiák István azt mondta: végső elkeseredésükben fordultak a házelnökhöz és a kormányfőhöz. Az úgynevezett Czeglédy-ügyben bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyészség. Czeglédy Csaba jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A gyanú szerint az általa vezetett, munkaerő-közvetítést végző Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba, aki egy - a többi között magyarországi multinacionális cégeknek diákmunkásokat közvetítő - szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.