Közélet

1956 a fiatalok forradalma volt

1956 a fiatalok forradalma volt

2017. október 25., szerda
1956 a fiatalok forradalma volt

Az 1956-os forradalom és szabadságharcról tartott előadást a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban kedden Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője. Az előadó hangsúlyozta: a forradalom megvalósításában a hallgatóság soraiban ülő fiataokkal azonos életkorú középiskolások és egyetemi hallgatók fontos szerepet vállaltak, s a szegedi diákoknak tudniuk kell, hogy a forradalom követeléseit elsőként a szegedi egyetemisták fogalmazták meg.

Miklós Péter

, aki maga is a gimnázium öregdiákja, szólt Magyarország szovjetizálásának 1945 és 1950 között lezajlott folyamatáról. Mint elmondta, ez magában foglalta az 1947-es, csalással megvalósult kékcédulás választásokat, amely után folytatódott a többpárt rendszer felszámolása, így 1950-re kialakulhatott a tanácsrendszer. A moszkvai emigrációból hazatért moszkoviták, mint Rákosi, Gerő, vagy Farkas Mihály a hazánk területén állomásozó szovjet csapatok támogatásával kiszorították a helyi kommunistákat – mint Kádár János, vagy Rajk László – a hatalomból. A kommunista hatalom megerősítését szolgálta az „elnyomásügyi minisztériumként” működött Államvédelmi Hatóság, amelynek harmincezres létszámú, telefonnal, gépkocsihasználattal és fegyverrel is megerősített egysége a párt közvetlen érdekeit szolgálta és Rákosi rendszere idején közel egymillió ember ellen indult bírósági, illetve egyéb hatósági eljárás. 1956. október 16-án a szegedi egyetemen mondták ki először a fiatalok azokat a követeléseket – a szovjet csapatok távozása és független Magyarország -, amelyek a forradalom célkitűzéseivé váltak – mondta el Miklós Péter. Csongrád megye városaiban a tüntetők a szovjet hatalom jelképeit eltávolították, így Szegeden, Makón és Szentesen a szovjet hősi emlékműveket döntötték le, míg Hódmezővásárhelyen a ma az Emlékpontban látható Iván szobrot vontatták le talapzatáról. A megtorlás nem kímélte a fiatalokat sem, a vásárhelyi Bethlen Gábor Gimnázium végzősei közül tucatnyian távoztak külföldre, míg többen szüleik forradalom alatti tevékenysége miatt nem jelentkezhettek a felsőoktatásba. A kádári megtorlás során a forradalmat követően 229 halálos ítéletet szabtak ki, hét személyt a börtönben töltött idő alatt vertek agyon, s több mint huszonhatezer politikai ítélet született és a forradalom után, a munkástanácsok működését támogató tüntetőkre leadott sortüzekben száznyolcvanan vesztették életüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.