Közélet

Változatos programok a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

Változatos programok a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

2017. szeptember 19., kedd
Változatos programok a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

Kiállításokkal, konferenciákkal, rendhagyó történelemórákkal, filmvetítésekkel várja az érdeklődőket ősszel a hódmezővásárhelyi Emlékpont - közölte Miklós Péter igazgató az MTI-vel.

A város és térségének közelmúltját bemutató Emlékpont őszi rendezvényei minden évben kapcsolódnak a tudomány napjához és a Hódmezővásárhelyen tizenegyedik éve megszervezett Nemzeti Emlékezet Hetéhez, amely az 1956-os forradalmat és a hozzá vezető utat igyekszik bemutatni a közönségnek tudományos konferenciákkal, könyvbemutatókkal és rendhagyó történelemórákkal. Idén az 1957-es megtorlások hatvanadik évfordulója alkalmából október 25-én rendez konferenciát a közgyűjtemény. A tanácskozáson a kádári megtorlások rendszerének kialakulását olyan előadók mutatják be, mint Kahler Frigyes nyugalmazott tanácsvezető büntetőbíró, Jobbágyi Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogászprofesszora vagy Zinner Tibor professzor, a VERITAS Történetkutató Intézet levéltárvezetője. A közgyűjteményben Stefka István és Csurka Dóra Nem vallott, eltemetve című filmjét is levetítik, amelyben Dózsa László színész sorsa elevenedik meg. A vásárhelyi diákok rendhagyó történelemórákon találkozhattak az negyvenes-ötvenes évek eseményeinek ma is élő, helyi résztvevőivel, így Arany-Tóth Ferenccel és Aranyossy Ildikóval is. Az ősz folyamán megemlékezik az Emlékpont a vásárhelyi és a vidéki zsidóság múltjáról is. Az intézményben tartják a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány történelemversenyének regionális fordulóját, október 19-én a zsidó honvédek első világháborús részvételét bemutató kiállítás nyílik, az Élet Menete Alapítvánnyal közösen pedig a vásárhelyi, a makói és a szegedi zsidóság életmódjáról rendeznek konferenciát. Az Emlékpont galériájában jelenleg a Péczely György festményeiből rendezett tárlat látható, melyet október 19-től az első világháborús zsidó emlékeket bemutató kiállítás követ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.