Közélet

Új választási rendszer a baloldalon - Gyurcsány ismét a külhoni magyarok ellen van

Új választási rendszer a baloldalon - Gyurcsány ismét a külhoni magyarok ellen van

2017. szeptember 23., szombat
Új választási rendszer a baloldalon - Gyurcsány ismét a külhoni magyarok ellen van

Egy új és igazságos választási rendszer bevezetésének tervéről írtak alá megállapodást nyolc ellenzéki tömörülés - a Demokratikus Koalíció, az Együtt - a Korszakváltók Pártja, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarországért Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt - képviselői szombaton Budapesten.

A Közös Ország Mozgalom által a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál szeptember 1-jén felállított Agóránál tartott aláíráson részleteiben nem ismertették a törvényjavaslatként benyújtani kívánt indítványt, a szervezők az MTI érdeklődésére azt közölték, "a javaslat egyelőre nem sajtónyilvános". Az aláírók egyikétől az MTI úgy értesült: kétfordulós, a német rendszerre hasonlító megoldásban listás mandátumokkal korrigálnák az egyéni választókerületekben kialakult eredményt, így a 200-220 fős törvényhozás összetétele leképezné a választásokon szerzett szavazati arányokat. A felszólalók közül

Juhász Péter

, az Együtt elnöke jelezte, ők lemondtak a nyílt lista bevezetéséről,

Gyurcsány Ferenc

, a DK vezetője azt közölte, záradékkal látták el a megállapodást, mert nem támogatják, hogy a múltban életvitelszerűen Magyarországon kívül tartózkodók is voksolhassanak, míg

Bősz Anett

ügyvivő közlése szerint a Liberálisok a parlamenti küszöb esetében tettek ugyanígy. Gyurcsány Ferenc az aláírás előtt kijelentette, látható, hogy "intellektuálisan és emberileg lényegesen jobb állapotban van a demokratikus ellenzék, mint ahogy az kívülről tűnik", s ha az egyik legnehezebb kérdésben, a választójogban egy hónap alatt egyezségre tudtak jutni, "még az is lehetséges, hogy ezek a pártok, mozgalmak, jól tudják vezetni ezt az országot". Bősz Anett szerint "talán ennyire fapadossá kellett váljon a helyzet az ellenzéki padsorokban, (...) hogy végre valami változzon", és évek óta végre áradó kompromisszumkészséggel tárgyaljanak képviselőik. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke pedig annak a reményének adott hangot, hogy ez az aláírás "nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete".

Molnár Gyula

, az MSZP elnöke szerint fontos megmutatni, hogy lehet változtatni a választási rendszeren, ugyanakkor jelezte, nincsenek illúziói, de jövőre a hatályos rendszerben győzik le a Fideszt, és azt követően vezetik be ezt a reformot. Az aláírás előtt egy bekiabáló zavarta meg a rendezvényt, hazaárulónak nevezve azokat, akik nem akadályozták meg, hogy az alaptörvény lépjen annak az alkotmánynak a helyébe, amelyre korábban maguk is felesküdtek; a középkorú férfit kikísérték a rendezvénysátorból a rendőrök, akikkel aztán az utcán még hosszan vitatkozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.