Közélet

Tizenkét dühös migráns kompozik oda-vissza Törökország és Ukrajna között

Tizenkét dühös migráns kompozik oda-vissza Törökország és Ukrajna között

2017. szeptember 15., péntek
Tizenkét dühös migráns kompozik oda-vissza Törökország és Ukrajna között

Tizenkét – feltehetőleg észak-afrikai származású – migráns utazik legalább hét hete oda-vissza egy Isztambul és Odessza között közlekedő komp négy kabinjába zárva, miután egyik ország sem akarja befogadni őket – jelentette a Reuters hírügynökség csütörtökön.

A kompjáratot üzemeltető DFDS dán vállalat közölte, hogy sem Törökország, sem Ukrajna nem engedi partra szállni a férfiakat, akik erőszakosak, és öngyilkossággal fenyegetőznek. „Erőszak jeleit mutatták, és azzal fenyegetőznek, hogy a tengerbe ugranak, így nem volt más választásunk, mint bezárni őket a kabinokba” – mondta a DFDS szóvivője. A dán cég török őröket fogadott, és ENSZ-hatóságokat hívott a kompra, hogy kikérdezzék a migránsokat, akik közül a feltételezések szerint hat marokkói, négy pedig algériai állampolgár. A dán külügyminisztérium tárgyalásokat kezdett Törökországgal és Ukrajnával, valamint Vilniusszal, miután a komp litván zászló alatt hajózik. „A probléma megoldható, csupán Ankara vagy Kijev gyors döntésére van szükség” – mondta egy, a tárgyalásokat jól ismerő, nevének elhallgatását kérő dán külügyi illetékes a Reutersnek. Az ukrán határőrség szerint a férfiak Törökországból Romániába akartak utazni, de tévedésből rossz kompra szálltak fel, és Ukrajnában kötöttek ki, ahol viszont nem léphettek partra, mert nincsenek okmányaik. „A gond az, hogy Törökország sem engedi belépni őket, pedig neki kellene, mert onnan indultak el” – mondta a szóvivő a két ország közötti kétoldalú egyezményre hivatkozva. Egy török külügyi illetékes közölte, hogy az ügyet „valamennyi illetékes intézménnyel” megtárgyalják. A DFDS szerint a fiatal férfiak a biztonsági intézkedések ellenére a kompon szállított egyik lakókocsiban rejtőztek el. A cég szerint a legjobb megoldás az lenne, ha Ukrajna vagy Törökország átvenné a migránsokat, vagy meg tudnák erősíteni, melyik országból származnak, és vissza tudnák őket küldeni a származási országukba. A DFDS szerint a határőrizeti szerveknek, nem pedig egy szállítócégnek kellene megoldania a problémát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.