Közélet

Szentmihályon nemet mondanak a 76-os busz jelenlegi vonalára (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Szentmihályon nemet mondanak a 76-os busz jelenlegi vonalára (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2017. szeptember 7., csütörtök
Szentmihályon nemet mondanak a 76-os busz jelenlegi vonalára (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Lakossági fórumon adtak hangot elégedetlenségüknek a Szentmihály városrészben élők. Véleményük szerint, a szegedi városvezetés átgondolatlan, szakmaiatlan döntésének köszönhetően mindennapi kellemetlenséggel kell szembenézniük. Az eseményre Botka Lászlót is várták.

Megnövekedett menetidő és menettávolság, gyógyszertár, orvos, iskola megközelítésének nehézsége – a szentmihályi lakosok tolmácsolásában többek között ezekkel a nehézségekkel kell számolni nap, mint nap a módosított menetrend szerint közlekedő 76-os járattal, amelynek eredeti, Petőfi Sándor sugárúti nyomvonalát bevitték a Kálvária sugárútra Móravároson keresztül. Emellett a lakosság számára alapvető fontosságú megállókat vettek el a 76-ostól. A csütörtökön, Szentmihályon tartott lakossági fórumot nagy érdeklődés övezte, jelezvén a kérdés fontosságát.

Nógrádi Tibor

(Fidesz-L.É.T.) önkormányzati képviselő a fórumon hangsúlyozta, a városrész egyetlen járatát terelték el a megszokott és jól bevált útvonalról, a módosítás hátrányosan sújtotta Szentmihály és Kecskéstelep lakosságát. Hozzátette, több mint egy évvel ezelőtt

Nagy Sándor

(Együtt) városfejlesztési alpolgármester néhány SZKT-s munkatársával közösen átrajzolta a város tömegközlekedését, tették mindezt takarékoskodás címszó alatt. A szentmihályiak ebből nem kérnek. „A szentmihályi és a kecskési lakossági fórumokon megfogalmazott igény egyértelmű: *-*követeljük a 76-os busz régi útvonalának visszaállítását” – fogalmazott Nógrádi Tibor, hozzátéve, az egyetlen itt közlekedő buszjáratról van szó, nincs más tömegközlekedési eszköz, alternatív járat. Kiemelte, számtalan fórumot és egyeztető tárgyalást követően – beleértve a Móravároson tartott fórumokat és egyeztetéseket

Kardos Irén

(Összefogás Szegedért) önkormányzati képviselővel is – tavasszal letettek egy valamennyi fél számára kedvező megoldási javaslatot. Nógrádi Tibor ismertette, kezdeményezték, hogy a 76-os ismét a régi, 2016 nyara előtt életben lévő útvonalán közlekedjen 16 millió forintnyi megtakarítást eredményezve, ebből a forrásból pedig állítsák vissza a móravárosiakkal egyeztetett, igényeiket kielégítő 13-as járatot. „Az elkészült dokumentumot Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester asztalára tettük, felajánlást téve, hogy az anyagot benyújthatja saját indítványaként a városüzemeltetési bizottság felé. Bízva abban, hogy a politikát nem visszük bele a történetbe, ő ezt saját érdemeként tudja elővezetni, akkor a változás megvalósulásának esélye sokkal nagyobb” – emelte ki az önkormányzati képviselő. Megjegyezte, ő a városrész érdekeit tartja szem előtt, nem érdekli a dicsőség. „Ahelyett, hogy kérésünk meghallgatásra talált volna, két propaganda cikk jelent meg válaszul, az egyik a Szegedi Tükörben, a másik a Délmagyarország felületén, amelyekben Móravárosban egy 600 fő véleményére alapozott felmérésre hivatkozva megállapították, a jelenlegi, módosított 76-os menetrendje megfelelő, legfőképpen a megkérdezett fiatalok számára” – tette hozzá Nógrádi Tibor. Szerinte, ezzel szembe akarták állítani Móravárost Szentmihállyal, az idősebbeket a fiatalabbakkal.

A fórumra meghívták

Botka László

(MSZP) polgármestert is. Maga helyett, a város álláspontjának ismertetésére a Fejlesztési Iroda munkatársát,

Frankó Jánost

jelölte ki. Az ügyintéző ismertette, az utóbbi, 2009 és 2016 közötti időszakban több teher hárult az önkormányzatra, mintegy egymilliárd forinttal egészítették ki a tömegközlekedés költségeit. Szeged egészének érdekét tartották szem előtt, ahogyan fogalmazott, globálisan értékelték a helyzetet, amelyet alapul véve ritkítottak, vagy szüntettek meg járatokat a városban. A szentmihályiak figyelmét felhívta a csúcsidőben közlekedő 76Y-os járatra. A helyiek nem engednek, kiállnak az eredeti 76-os nyomvonala mellett. *-*„Mindannyiunk számára megfelelt a régi 76-os, ez az egyetlen járat, miért kellett megváltoztatni?” „Mi is szegediek vagyunk, mostohagyerekként kezel minket a város!”; „Keresztbe tesznek nekünk, mert fideszes a képviselőnk” – hangoztatták. Több anyuka is felszólalt, jelezvén, hogy a gyermekeik iskolába, valamint onnan hazajutását nehezítették meg. Elhangzott: a Szentmihályon élők számára – egyetlen járat lévén – az alapellátás biztosítását jelenti a régi 76-os buszjárat, amely egyenlő az iskola, gyógyszertár és az orvos elérésével. Az indulatokat szülő fórumon többen Botka László polgármesternek is címeztek volna kérdéseket. Az őt képviselő Frankó Jánosnak tolmácsolták: milyen szakmai elv alapján nem támogatják a Nógrádi Tibor által ismertetett, valamennyi fél számára kedvező járatmódosítási javaslatot? Nógrádi Tibor összegezve elmondta, saját előterjesztést visz be a következő városüzemeltetési bizottsági ülésre, amelynek egyetlen egy témája lesz: a 76-os buszjárat régi nyomvonalának a visszaállítása. Az önkormányzati képviselő kiemelte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a szentmihályiak és a kecskésiek érdekének érvényt szerezzen, munkájához a helyiek támogatását is kéri.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.