Közélet

Seehofer: továbbra is korlátozni kell a családegyesítési jogot

Seehofer: továbbra is korlátozni kell a családegyesítési jogot

2017. szeptember 6., szerda
Seehofer: továbbra is korlátozni kell a családegyesítési jogot

Az oltalmazottak családegyesítési jogát továbbra is korlátozni kell Németországban, és erre garanciát kell vállalniuk a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő pártoknak - mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a bajor jobbközép CSU elnöke egy szerdai lapinterjúban.

Az

Angela Merkel

kancellár vezette CDU testvérpártjának elnöke a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte: "tévút" lenne ismét családegyesítési joggal felruházni a Németországban csak átmenetileg befogadott, oltalmazott státuszt szerző embereket, mert "aki maga után hozza a családját Németországba, az soha többé nem tér vissza a hazájába". Ezért nemcsak 2018 tavaszáig, hanem tartósan meg kell vonni a családegyesítési jogot az oltalmazottaktól. Erre garanciát kell adni a németeknek a Bundestag-választás előtt, "és ezt én ezúttal megteszem" - mondta

Horst Seehofer

. A CSU elnökével szemben Angela Merkel - a CDU/CSU pártszövetség közös kancellárjelöltje - nem akarja a választási kampány témái közé emelni az oltalmazottak ügyét. A napokban azt mondta, hogy egyelőre nem szükséges foglalkozni a kérdéssel, majd csak 2018 elején kell visszatérni rá. A CDU/CSU legfőbb vetélytársa, a szociáldemokrata párt (SPD) szerint Seehofer nyilatkozata azt jelzi, hogy kiújul a menekültügy körüli konfliktus a jobbközép pártszövetség két tagja között. A menedékkérők befogadásának felső határáról folytatott vita után most a családegyesítési jog miatt kapnak hajba - mondta Martin Schulz SPD-s kancellárjelölt szerdán a ZDF országos köztelevíziónak. Németországban korábban az oltalmazottak is kezdeményezhettek családegyesítést, ezt a jogot 2016 elején két évre felfüggesztették, hogy ne terhelődjön túl a menekültügyi rendszer. Civil szervezetek bírálták a lépést, arra hivatkoztak, hogy hátráltatja a társadalmi beilleszkedést, ha valakinek a családjától elszakítva kell megtalálnia a helyét egy idegen országban. Oltalmazott státusz azoknak a menedékkérőknek jár, akik nem felelnek meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de nem lehet hazaküldeni őket, mert hazájukban súlyos sérelem érheti őket. A családegyesítés a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló úgynevezett magcsaládra vonatkozik. A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) adatai alapján az idén az első fél évben nagyjából 70 ezer, tavaly pedig mintegy 150 ezer menedékkérő kapott oltalmazott jogállást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.