Közélet

Románia nem kifogásolja a magyarországi pártok erdélyi kampánytevékenységét

Románia nem kifogásolja a magyarországi pártok erdélyi kampánytevékenységét

2017. szeptember 4., hétfő
Románia nem kifogásolja a magyarországi pártok erdélyi kampánytevékenységét

Románia nem emelt kifogást az ellen, hogy a jövő évi magyarországi országgyűlési választás kampányában a magyar pártok megkeressék az erdélyi választóikat - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román közszolgálati televízió (TVR) bukaresti magyar adása által hétfő délután sugárzott interjúban.

A politikus a múlt héten készített interjúban elmondta:

Teodor Melescanu

román külügyminiszter bukaresti megbeszéléseik során racionálisan közelített a témához. "Azt mondta: a ti dolgotok, hogy a magyarországi kampányban milyen sikerrel szólítjátok meg a Romániában élő magyar nemzeti közösség tagjait, és majd ők hogy szavaznak. Nagyon remélem, hogy ez a racionális megközelítés megmarad" - tette hozzá

Szijjártó Péter

. Hozzátette: a kettős állampolgárság intézményét Románia is elismeri és használja a határain kívül élő románok vonatkozásában. Ennek tulajdonította, hogy Romániától soha nem kaptak "komolyan vehető kritikát" a kedvezményes honosítás miatt. "Egyértelmű, hogy akik a választásokon indulnak, megkeresik azokat, akiknek szavazati joguk van. Nagyon remélem, hogy a magyarországi politikai erők lesznek annyira bölcsek, hogy a kampányban nem alkalmaznak olyan eszközöket, amelyekkel a határon túli magyar közösségeket céltáblává tehetik az adott ország szélsőséges vagy nacionalista politikai erői számára. Mi úgy fogunk cselekedni, hogy ezt el tudjuk kerülni, különös tekintettel arra, hogy 2018 a románok számára történelmi okokból egy kiemelten fontos év" - fogalmazott a miniszter Erdély és Románia egyesülése centenáriumára utalva. Szijjártó Péter a riporter kérdésére elmondta: egy évvel ezelőtt a személyes döntése nyomán nem vettek részt a magyar diplomaták a román nagykövetségek által szervezett december elsejei (Erdély és Románia egyesülése gyulafehérvári román kinyilvánításának a napja, Románia nemzeti ünnepe) rendezvényeken. Úgy vélte, egyelőre nincs ok arra, hogy ezt a döntését megváltoztassa. Hozzátette azonban, hogy a magyar kormány mindig a határon túli magyar közösségek álláspontjához igazodik az ilyen kérdésekben, és a tavalyi döntése motivációi egybevágnak a

Kelemen Hunor

RMDSZ-elnök december elsejével kapcsolatos, sok vitát kiváltó nyilatkozatával. A külügyminiszter óvatos optimizmussal nyilatkozott a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés sikerének esélyeiről. Elmondta: nemcsak a Kárpát-medencében, hanem Európa nyugati felében is érzékeny kérdésnek számít az őshonos kisebbségek és nemzeti közösségek ügye. "Sok nagy nyugat-európai ország támogatására nem számíthatunk ebben a kérdésben. Ezt önmagunk számára is világossá kell tennünk. Meg kell csak nézni, melyik nyugat-európai országok nem iratkoztak fel a Koszovó függetlenségét elismerő országok sorába" - fogalmazott a miniszter. Úgy vélte azonban, hogy ennek ellenére mindent meg kell tenni a kezdeményezés sikeréért. Szijjártó Péter az RTV-nek adott interjúban is elmondta: a magyar-román viszonyban a két ország közötti bizalmat kell építeni, és újabb közös sikertörténeteket kell létrehozni. Szerinte ha ezen az úton haladnak, kevesebb fogadókészség lesz a nacionalista hangokra Romániában, és az erdélyi magyar közösség megoldatlan kérdéseit is lépésről lépésre rendezni lehet. Szijjártó Péter augusztus 30-án Teodor Melescanu román külügyminiszter meghívására látogatott Bukarestbe, ahol előadást tartott a román nagykövetek éves értekezletén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.