Közélet

Politico: Trump várhatóan megszünteti a bevándorlógyerekeket védő programot

Politico: Trump várhatóan megszünteti a bevándorlógyerekeket védő programot

2017. szeptember 4., hétfő
Politico: Trump várhatóan megszünteti a bevándorlógyerekeket védő programot

Donald Trump amerikai elnök várhatóan megszünteti az úgynevezett DACA-programot, amely azokat a fiatalokat védelmezi, akiket illegális bevándorló szüleik kisgyermekként vittek az Egyesült Államokba.

A Politico című lap vasárnapi értesülései szerint az elnök kedden várhatóan azt jelenti be, hogy megszünteti az öt évvel ezelőtt az előző elnök, Barack Obama által hozott elnöki rendeletet a programról, amelynek címe Késleltetett Akció a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA), és célja megakadályozni a kisgyermekként az Egyesült Államokba hozott és már ott felnőtt fiatalok kitoloncolását. A DACA mintegy 800 ezer fiatalnak jelent védelmet. A lap információi szerint a Fehér Ház tanácsadói vasárnap vitatták meg, hogy miként lehetne megvalósítani

Donald Trump

egyik fő választási ígéretét, a DACA visszavonását. A Politico meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta vasárnap este, hogy Donald Trump bejelenti majd a DACA eltörlését, de nem rendeli el az érintettek kitoloncolását, hanem hat hónapos határidőt szab a kongresszusnak, hogy dolgozzon ki megoldást a helyzet rendezésére. A lapnak nyilatkozó névtelen forrás azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az elnök keddi bejelentéséig még sok minden változhat. A DACA-program által védelmezett fiatal nemzedéket az amerikai politikai és köznyelvben Álmodozóknak (Dreamers) nevezik. Elsöprő többségük spanyolajkú. Tavalyi elnökválasztási kampányában Donald Trump azt ígérte, hogy valamennyiüket kitoloncoltatja, ám azóta sokat finomított álláspontján. A múlt héten az amerikai gazdasági élet vezető szereplői nyílt levélben kérték az elnököt, hogy ne utasítsa ki az Álmodozókat. Republikánus és demokrata párti politikusok szintén a DACA megőrzése mellett álltak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.