Bulvár

Összefogás Európa keselyűinek védelmében

Összefogás Európa keselyűinek védelmében

2017. szeptember 13., szerda
Összefogás Európa keselyűinek védelmében

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is csatlakozik ahhoz a keselyűvédelmi kampányhoz, mely a keselyűgyilkos szer, az állatorvosi diclofenac betiltatását tűzte ki célul.

A kampányt öt európai madárvédelmi- és természetvédelmi szervezet: a spanyol SEO, a Keselyűvédelmi Alapítvány (VCF), a portugál SPEA, a WWF Spanyolország, valamint a BirdLife Európa és Közép-Ázsia kezdeményezte.

A keselyű az új édes - avagy a keselyűk nem érdemlik meg rossz hírnevüket!

A tápláléklánc csúcsán elhelyezkedve ezek a csodálatos madarak a természet nélkülözhetetlen köztisztasági alkalmazottai. Hatalmas szívességet - ezáltal komoly ökoszisztéma szolgáltatást - tesznek az emberiségnek azzal, hogy eltakarítják az elpusztult állatok tetemeit, így olyan kórokozók elterjedését előzhetik meg, melyek a tetemek bomlásakor keletkeznek. Az állatgyógyászatban is kiterjedten használt diclofenac hatóanyagú gyulladáscsökkentő gyógyszerek szermaradványai a kezelt háziállatok elhullásával sajnos nem illannak el. A tetemeken táplálkozó keselyűk szervezete különösen érzékeny a diclofenacra, az ilyen tetemekből kezelt háziállatokból fogyasztó keselyűk súlyos vesekárosodást követően szinte minden esetben elhullanak. A 20. század végén az ázsiai országokban a diclofenac okozta mérgezések miatt kevesebb, mint 10 év alatt 99%-al csökkent egyes keselyűfajok populációja, ami a kipusztulás szélére sodorta őket. A diclofenac a legelőn kint hagyott haszonállatok tetemeinek csupán 1%-ában volt jelen, mégis elegendő volt ahhoz, hogy az indiai szubkontinenst majdnem teljes keselyűállományát kipusztítsa. Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban él Európa keselyű állományának 95%-a. A diclofenac-kal kapcsolatos ázsiai tapasztalatokból okulva a mi felelősségünk is, hogy megvédjük az európai populációt. Spanyolországban évente kb. 6000 fakó keselyű pusztulhat el a szer használata miatt. Ez egy 10 éves időszakot vizsgálva 70%-os állománycsökkenést eredményezne. Az akció honlapján letölthető anyagokat talál a „Tiltassuk be az állatgyógyászati célra használt diclofenacot” kampányhoz,

ITT

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.