Közélet

Örömtánccal a testi és lelki egészségért + FOTÓK

Örömtánccal a testi és lelki egészségért + FOTÓK

2017. szeptember 14., csütörtök
Örömtánccal a testi és lelki egészségért + FOTÓK

Négy évtizede népszerű Európában a szeniortánc, Magyarországon és Szegeden azonban csak nemrégiben indult hódító útjára. A tánccal többet tehetnek az idősek a szellemi demencia ellen, mint a rejtvényfejtéssel. Legközelebb két hét múlva folytatják az órát.

Egy forradalmian új módszerrel, a szeniortánccal ismerkedhettek meg azok az idősek, akik a Csongor téri közösségi házba látogattak kedden kora este. Nem klasszikus, hanem közösségi táncolásra nyújtanak lehetőséget, egyszerre biztosítja a fizikai és szellemi frissességet. Nyugat-Európában 40 éve ismert, nálunk viszont csak egy éve képeznek szeniortánc oktatókat – egyikük

Tyukász Brigitta

gyógytornász, aki a tarjáni órákat is tartja. „Gyógytornászként szükségesnek éreztem, hogy valami különlegeset hozzak az idősek életébe. A szeniortánc a mozgás, az agytorna és az öröm hármasságát nyújtja. Fizikailag átmozgatjuk magunkat, egyszerű lépéseket, fordulásokat, irányváltásokat tanulunk. Mellette azonban gondolkodunk is, hiszen koncentrálni szükséges a lépések helyes sorrendjére, társainkra, s meg kell különböztetni a jobb- és baloldalunkat, amely időskorban már nem egyszerű feladat. Végül örömöt ad, hiszen a zene és a tánc forrása ennek” – magyarázta Tyukász Brigitta.

A módszert 15 országban alkalmazzák, s mindnek a zenéjét beépítették, így a német dallamok mellett görög, szerb, amerikai, osztrák számok is felcsendülnek. Előkerül a rumba, a rocky, a tangó, sőt a keringő is. Természetesen mi, magyarok is hozzáadtuk mindehhez a magunk kulturális értékeit, így a csárdás táncát és az ehhez kapcsolódó dallamot. A tudományos kutatások alapján bizonyított, hogy a szeniortánc 76 százalékkal csökkenti az időskori demencia kialakulásának esélyét, míg a rejtvényfejtés csak 36-tal. „A többség szeret táncolni, de néhányan szomorúan jönnek be. Azonban, mikor meghallanak egy ismerős zeneszámot, majd táncolni is kezdünk, már elmosolyodnak, nevetnek” – fogalmazott a gyógytornász. Nem történt ez másképp a Csongor téren sem, ahol már a bemelegítés vidáman folyt, s a jókedv csak fokozódott az idő előrehaladtával, még néhány fiatal is csatlakozott, így gyorsan eltelt az egy óra.

„Már nem először veszek részt Brigitta óráján. Vidámmá tesz, mozgunk, sok új embert megismerünk. Úgy érzem, kicsit felszabadít a mindennapok búja, baja alól” – fogalmazott az önkéntesként is tevékenykedő

Kasler Istvánné

. Hozzátette, semmiképpen sem hagyná ki a következő alkalmat sem.

Kothencz János

, a program életre hívója a SZEGEDma hírportálnak kifejtette, a rendezvényeik mindenki számára ingyenesek. Reméli, hogy az idősekhez hamarosan a fiatalok is csatlakoznak, ezzel is összekötve a generációkat, megerősítve a különböző korosztályok közötti szolidaritást. A programon legközelebb szeptember 27-én vehetnek részt az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.