Írjon nekünk

Egyház

Önkéntes hálózatot hozott létre a Szent Rozália Szolgálat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Szent Rozália Szolgálat 2011 óta foglalkozik főként idős betegek gondozásával házi segítségnyújtás keretében. Egy projekt keretében most lehetőségük nyílt arra, hogy létrehozzanak egy önkéntes ​​hálózatot, amelynek a társadalmi felelősségvállalás megerősítése a célja.

A „Közösséghez tartozni” projekt nyitórendezvényét tartotta meg a Szegedi Görögkatolikus Parókia szeptember 16-án, szombaton. A rendezvényt Dillman-Bunda Nóra projektmenedzser nyitotta meg, majd Szaplonczay Miklós esperes köszöntötte a résztvevő vendégeket. Az esperes arról beszélt, hogy a parókia életében mennyire fontos szerepet játszanak a karitatív tevékenységek és ezzel együtt a közösség formálása is. Ez adta a motivációt a Szegedi Görögkatolikus Parókia fenntartása alatt működő Szent Rozália Szolgálat létrehozásához, mely házi segítségnyújtó szolgálatként főként idős betegek gondozásával foglalkozik.

Kondé Ágnestől, a projekt szakmai vezetőjétől nyerhettünk betekintést egy ilyen szolgálat működésébe. A szakmai vezető beszédében felhívta a figyelmet arra, milyen fontos, hogy ne feledkezzünk meg idősebb embertársainkról, hiszen ahogy fogalmazott, mi mindannyian azon az úton járunk melyet az előttünk lévő generáció már kitaposott nekünk. Ezzel együtt mindannyiunk dolga és felelőssége, hogy ezt a rég kitaposott utat ne hagyjuk elveszni, hanem a régi tudásokat tovább gondolva fejlesszük, építsük azt.

E gondolatmenetre építve Horváth Anita, a projekt önkéntes koordinátora ismertette a nyertes pályázatot, így tudtuk meg, hogy célul tűzték ki Szeged területén egy önkéntes hálózat működtetését, a társadalmi felelősségvállalás fontosságának népszerűsítését, valamint a generációk közti kapcsolattartás erősítését. Ennek keretében 14 és 35 év közti fiatalok, illetve 60 év fölöttiek jelentkezését várják, hogy közösen gondolkodva valósítsák meg a kitűzött célokat.

A jelentkező önkéntesek egy három modulból álló felkészítő képzést követően három „munkacsoport” közül választhatnak:

– Aki úgy érzi, szívesen venne részt egyfajta marketing munkában, azt várják a népszerűsítő csoportban, ahol különböző városi rendezvényekre készülve, a feladat az önkéntesség népszerűsítése lesz.

– Aki ambíciót érez programok szervezésére, lebonyolítására, azt várják a szervező csoportban, melyben idősek és fiatalok együtt közösen szervezhetnek olyan programokat melyek keretében új és régi tudások cserélhetnek gazdát.

– Végül, de nem utolsó sorban azok jelentkezése is fontos, akik közvetlenül szeretnék segíteni az idősebb korosztályt. A segítő csoportban az önkéntesek kórházakban, szociális otthonokban, házi segítségnyújtó szolgálatoknál tevékenykedhetnek. Segíthetnek akár a mindennapi feladatok elvégzésében, de akár egy kis beszélgetéssel, felolvasással, közös sétával enyhíthetik azon idősek magányát, akiknek családtagjaik más országokban élve ritkán tudnak találkozni itthon hagyott idős szeretteikkel.

Az önkéntesek jelentkezését a 06/30-324-3403-as telefonszámon, vagy aze-mail címen, illetve személyesen, a Lechner tér 9. alatt várják.

Kommentek

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Egyház

Bíró László tábori püspök a vasárnap jelentőségére is kitért Bordányban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A vasárnap tud megtartani bennünket – mondta el Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke, aki a szentmisét követően A házasság öröme az Egyház öröme címmel tartott előadást Bordányban.

Tovább olvasom

Aktuál