Közélet

November közepére készül el az újszegedi sportuszoda

November közepére készül el az újszegedi sportuszoda

2017. szeptember 21., csütörtök
November közepére készül el az újszegedi sportuszoda

Nem kell kötbért fizetnie a Ferroépnek az újszegedi sportuszoda felújításának csúszása miatt - fedett uszodája 2019-re lehet Szegednek.

Korábban ugyan a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetője

úgy nyilatkozott

, augusztus végére kész lehet az újszegedi sportuszoda felújítása, azonban a határidőn jelentősen csúsztatni kellett. Mindez azért kellemetlen, mert nem csak a szegedi polgárokat, hanem a sportegyesületeket is negatívan érinti: miközben a SZUE-ban tömeg van, a Partfürdőn kívül más lehetőség nincs az úszásra a városban, így a sportolók és a szegediek kénytelenek a környező településekre, Algyőre, Mórahalomra vagy Hódmezővásárhelyre járni. A felújítással kapcsolatban megkerestük a kivitelező Ferroép Zrt.-t, amelynek nevében

Keresztes Dániel

projektvezető elmondta: az eredetileg kitűzött határidő módosításának szükségességét több, műszaki jellegű tényező okozta. "Egyrészt a bontási és földmunkák során, olyan - a terven nem ábrázolt – nagy kiterjedésű beton és vasbeton alépítmények, alaptestek kerültek feltárásra melyek elbontása nélkül a kivitelezés nem lett volna folytatható. Másrészt a vízgépészeti vezetékek cseréjéhez kapcsolódóan, azok fizikai vizsgálataira - például nyíltárkos víztartási próba – is sor került. Így olyan vezeték szakaszok cseréje is elvégzésre került, mely feladatok alapvetően nem tartoztak a szerződött műszaki tartalomba, de a fenti vizsgálatok elvégzését követően a csere vált indokolttá. Azonban a nagy keresztmetszetű gravitációs vezeték tekintetében a korábbi csere helyett annak megtartásáról született döntés, így összességében 10 millió forint nagyságrendű megtakarítást értünk el a korábbiakban említett vizsgálatok eredményeképpen" - részletezte Keresztes Dániel, aki hozzátette, az eredendően visszaépítésre szánt, a medence test mellől kitermelt több száz köbméter föld a laboratóriumi vizsgálatok során az előírt minőségi követelményeknek nem felet meg, ezért ennek elszállításáról és új töltőanyag beszállításáról is gondoskodniuk kellett.

Kérdésünkre úgy válaszolt: a megrendelőt, a Szegedi Vízipóló Sulit folyamatosan tájékoztatták és jelenleg is tájékoztatják a kivitelezés előrehaladásáról. *-*A megrendelő képviseletében eljáró műszaki ellenőrök a többlet feladatok és az előre nem látható akadályok megoldásával kapcsolatos időszükségleteket ellenőrizték és jóvá is hagyták, így a befejezési határidő módosítására érkezett javaslat - azaz a klub nem kér, így nem is kell kötbért fizetnie a Ferroépnek. A projektvezető elárulta, a szükséges gépészeti csövek cseréje, a gépház szerkezetépítési munkái és légtechnikai vezetékek elhelyezése, illetve további alapszerelések már megtörténtek, e mellett a földfeltöltés és tömörítés munkálatai már a végéhez közelítenek, ezzel párhuzamosan a medence körüli padló rétegrend kialakítása zajlik a padlófűtés kiépítésével. Jelentősebb hátralévő munkák még a hidegburkolási feladatok, a sátor állítása és az ehhez kapcsolódó gépészeti rendszerek szerelése. *-*A teljes kivitelezési munkák november 14-én fejeződnek be, így ezt követően vehetik újra birtokba az újszegedi sportuszodát a szegediek.

A város később szerette volna

Az ügyben megkérdeztük

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármestert is, aki elmondta: a város szerette volna megvárni a fedett uszoda elkészültét, és azt követően fogott volna neki az újszegedi sportuszoda felújításának. "A sportszervezetek viszont jelezték, hogy most bírnak olyan TAO-s támogatással, amellyel hozzá tudnak járulni a kivitelezéshez. Ennek megfelelően indult el júniusban a beruházás, amely október 12-ére kellett volna, hogy megvalósuljon. A kivitelező több témában is akadályoztatást jelentett be, erről a műszaki ellenőrnek kell jelentést adnia a beruházó Szegedi Vízipóló Sulinak" - válaszolta a szocialista politikus. Ha már fedett uszoda: az Etelka sorra tervezett beruházásról - amely Szeged hosszú ideje húzódó problémáját oldhatja meg - kifejtette: az ügy jól halad, elkészültek az engedélyes tervek. "Az eljárást gyorsítja, hogy az állam kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet. Még ősszel elkészülnek a kiviteli tervek, azt tervezzük, hogy decemberben kivitelezésre vonatkozó dokumentációt jelentetünk be, tavasszal pedig átadjuk az építési területet" - fogalmazott Szentgyörgyi Pál. Megjegyezte, mivel a kivitelezésre biztosan kell egy év, így ha sikerül ezeket a határidőket tartani, akkor 2019 tavaszán kaphat Szeged fedett uszodát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.