Közélet

NGM: a református iskolák Európa megmaradását jelentik

NGM: a református iskolák Európa megmaradását jelentik

2017. szeptember 3., vasárnap
NGM: a református iskolák Európa megmaradását jelentik

Európa jövője akkor áll biztos lábakon, ha a következő generációk tudása támaszkodik a kétezer éves kereszténység humanizmust és nemzetet megtartó erejére; az erőszakos, nemzeti kultúrákat nem tisztelő bevándorláspárti ideológiával szemben a hit, remény és szeretet üzenetét átadó egyházi iskolák a legfontosabb szövetségesek - a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vasárnapi közleménye szerint ezt mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szentmártonkátai Székely József Református Általános Iskola tornatermének alapkőletételi ünnepségén.

A miniszter felidézte: tavaly decemberben a kormány 24 milliárd forint támogatást adott református oktatási és szociális intézmények építésére, valamint meglévők renoválására. Az együttműködés megújításának jelentős eseménye lesz, ha idén lezárul a kormány és a Magyar Református Egyház közötti egyeztetés, és hosszú távra szóló megállapodás léphet életbe.

Varga Mihály

kitért arra, hogy az egyházi támogatások között fontos szerepe van a személyi jövedelemadó 1 százalékáról való döntéseknek, ezért "ne legyünk restek ezzel a jogunkkal élni". Az elektronikus adóbevallás, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adózók helyett készít el, azzal a veszéllyel járhat, hogy az adózók kényelmi szempontokból lemondanak az egyházakat segítő felelős döntés meghozataláról. A miniszter szerint bár az Alkotmánybíróság júliusi döntése vetett fel új szempontokat - ezeket jelenleg tanulmányozzák -, a kormány nem készül arra, hogy a kialakult gyakorlaton változtasson.

Czerván György

, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a közlemény szerint elmondta: a sportba - különösen a gyermekek és fiatalok mozgásra ösztönzésébe - való befektetés hosszú távon az egészségügyi ellátórendszer terheit is enyhítheti. A kormány ezért is döntött úgy, hogy 175 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a szentmártonkátai tornaterem megépítésére - hangsúlyozta a képviselő. Az iskola évek óta tornatermi problémákkal küszködött, a mindennapos testnevelés órák megtartása egyre komolyabb akadályokba ütközött. A várhatóan tavaszra elkészülő beruházáshoz a település önkormányzata a telket ingyen bocsátotta a helyi református egyházközség rendelkezésére - tette hozzá az államtitkár. A szentmártonkátai Székely József Református Általános Iskolában 1998-ban húsz gyermekkel kezdődött meg a tanítás, jelenleg már csaknem kétszáz diák tanul a nyolc évfolyamon, az intézménynek azonban csak egy tornaszobája van. Néhány évvel ezelőtt

Schmitt Pál

volt köztársasági elnök segítségével egy kisebb sportudvart alakítottak ki, a jól felszerelt tornaterem hiánya azonban gond maradt - olvasható az NGM közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.