Közélet

Nébih: szombaton kezdődik a rókák őszi vakcinázása

Nébih: szombaton kezdődik a rókák őszi vakcinázása

2017. szeptember 27., szerda
Nébih: szombaton kezdődik a rókák őszi vakcinázása

Szombaton kezdődik és október 14-ig tart a rókák őszi veszettség elleni országos vakcinázása - tájékoztatott honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih szerdán közölte: a rókák vakcinázását évente két alkalommal szervezi meg az állategészségügyi hatóság. A több mint 600 millió forint költségvetésű program 75 százalékban az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Hozzátették, ezzel párhuzamosan az érintett térségekben a járási főállatorvos a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot. A tájékoztatás szerint a vakcinatartalmú csalétkeket idén ősszel Magyarország területének csaknem kétharmadán, mintegy 67 ezer négyzetkilométeren kisrepülőgépből szórják ki. Az immunizálási kampányból a lakott, sűrűn beépített területek kimaradnak, a települések listája a Nébih weboldalán érhető el. A korlátozások pontos idejéről pedig a települések önkormányzati hirdetőtábláján, valamint a külterületeken kihelyezett plakátokon tájékozódhat a lakosság. Közölték: a csalétek az ember számára kellemetlen szagú, a vakcinát a belsejében elhelyezett alumínium bliszter tartalmazza. A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A veszettség elleni védőoltás a kutyáknál kötelező, a szabadba kijáró macskák esetében pedig ajánlott. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, amelyek magyarországi állománya mintegy 75 ezerre becsülhető. Az immunizálási program hatékonyságát kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. A 2016/2017-es vadászati évre vonatkozó eredmények azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede felvette a csalétket - olvasható a Nébih honlapján. A Nébih kitért arra is, hogy a veszettség a vakcinázási programnak köszönhetően Magyarországon ritkán fordul elő, legutóbb idén márciusban mutatták ki a vírust Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy rókában és két kecskében. Emberi megbetegedés 1994 óta nem volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.