Közélet

Magyar Idők: tizenegy éve tudunk az őszödi beszédről

Magyar Idők: tizenegy éve tudunk az őszödi beszédről

2017. szeptember 17., vasárnap
Magyar Idők: tizenegy éve tudunk az őszödi beszédről

Ma tizenegy éve annak, hogy nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc akkori MSZP-s kormányfő Balatonőszödön elmondott, hírhedt beszéde - írja a Magyar Idők. A trágár fordulatokkal tarkított önleleplező monológ a szocialisták zárt frakcióülésén, 2006 májusában hangzott el, a kiszivárogtató személyére azóta sem derült fény.

Az elhangzottak ­miatt már szep­tember 17-én tüntetések szerveződtek a fővárosban és több vidéki városban, szeptember ­18-án pedig, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a miniszterelnök nem kíván lemondani, elszabadultak az indulatok -

idézi fel a Magyar Idők

a tizenegy évvel ezelőtti eseményeket. A tüntetők benyomultak az MTV Szabadság téri épületébe, aznap este közel 200 rendőr sérült meg a fővárosban. Egy hatósági vizsgálat később rámutatott, hogy a rendőrök felszerelése hiányos volt, valamint szakszerűtlenül irányították őket. A demonstráció legvéresebb napján, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján a tüntetőket a Fidesz és a KDNP ünnepsége felé terelték a rendőrök. Az intézkedés eredménye ­óriási káosz lett. A belvárosban összecsapások kezdődtek a tüntetők és a rendőrök között. Az azonosítót nem viselő egyenruhások brutális módszerekkel dolgoztak, több civil is maradandó sérülést szenvedett. A hatóságok gumilövedéket és vízágyút is bevetettek a tömeg oszlatásához. Több embert a fogdán bántalmaztak. A következő években számos testület vizsgálta a tüntetések kezelését és a rendőri akciók szabályszerűségét, és belső vizsgálatok sora indult a rendőrség berkein belül. Szabálytalanságok és szakszerűtlenségek mellett súlyos jogsértések is kiderültek. A közvélekedés szerint a felelősség egyaránt terhelte az akkori kormányt és a rendőri vezetést.

Gyurcsány Ferenc

a történtek ellenére 2009-ig hivatalában maradt, és a mai napig sem vállalja a politikai felelősséget az ügyben. A DK elnöke sajátosan értelmezi a beszédét, amit a politikai krédójának tart, ám a kiszivárogtatókat árulókként kezeli. A közvélemény a 2010-es kormányváltás után várta a felelősök bírósági elszámoltatását, ám ez csak részlegesen teljesült. A 2006-os események idején az Országos Rendőr-főkapitányság élén álló

Bene Lászlót

és társainak többségét felmentették,

Gergényi Péter

volt budapesti főkapitányt pedig mindössze pénzbüntetésre ítélték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.