Közélet

Macron: a Nyugat válságának idejét éljük

Macron: a Nyugat válságának idejét éljük

2017. szeptember 2., szombat
Macron: a Nyugat válságának idejét éljük

A Nyugat válságának idejét éljük, az 1945 után kialakult multilaterális rendszert még az az Egyesült Államok is megkérdőjelezi, amely a rendszer garanciáját jelentené - a hirado.hu szombati beszámolója szerint ezt nyilatkozta Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a Le Point című francia hetilap legfrissebb számában megjelent interjúban.

Az elnök szerint Franciaországnak ismét nagyhatalommá kell válnia, a világ ugyanis a szétesés felé halad. Az elmúlt évtizedben a Nyugat hitelét vesztette a Közel-Keleten és Észak-Afrikában - tette hozzá. Úgy vélekedett, az európaiakra különleges feladat hárul, hogy megvédjük a szabad világ közös értékeit: a demokráciát, a békét és az éghajlatot. Franciaországnak pedig segítenie kell Európát, hogy a szabad világ vezetője legyen - hangsúlyozta.

Emmanuel Macron

arról is beszélt, hogy mindenkivel tárgyal, kellemetlen témákról is,

Recep Tayyip Erdogán

török,

Donald Trump

amerikai és

Vlagyimir Putyin

orosz elnökkel is. Kiemelte, hogy az orosz államfővel jelentős a nézetkülönbség Ukrajnával kapcsolatban, de például az éghajlatváltozás vagy Szíria ügyében együttműködnek. Alapvető stratégiájának nevezte az igazságon és a pragmatizmuson alapuló párbeszédet. Szerinte a biztonság a francia diplomácia elsődleges feladata, amely pragmatizmust kíván. A realizmus összeegyeztethető az értékeik védelmével - jelentette ki. A több mint húszoldalas interjú magyar fordítása teljes terjedelemben a Hirado.hu oldalon olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.