Közélet

Lengyelország 50 millió euróval járul hozzá a migrációs válság kezeléséhez

Lengyelország 50 millió euróval járul hozzá a migrációs válság kezeléséhez

2017. szeptember 19., kedd
Lengyelország 50 millió euróval járul hozzá a migrációs válság kezeléséhez

Lengyelország újabb összeggel járul hozzá az Európai Uniót érő migrációs válság kezeléséhez, 50 millió eurót (mintegy 15 milliárd forintot) fizet be az Európai Beruházási Bank (EIB) erre szánt - a Közel-Kelet, az Észak-Afrika és a Nyugat-Balkán térségét érintő - alapjába - közölték kedden a lengyel pénzügyi tárca honlapján.

A közlemény szerint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter az EIB elnökét, Werner Hoyert már tájékoztatta arról, hogy a migrációs válság hatásainak enyhítését célzó összeggel Varsó még az idén hozzájárul az EIB Gazdasági Megerősítési Kezdeményezéséhez (Economic Resilience Initiative - ERI). Morawiecki egyúttal aláhúzta, hogy a közel-keleti migrációs válság kezelésében a lengyel kormány prioritása a helyszíni segítségnyújtás - áll a közleményben. A dokumentum szerint Lengyelország azon uniós országok egyike, amelyek elsők között reagáltak az EIB kezdeményezésére, melynek eddig Varsó a legnagyobb adományozója. A tárca rendelkezésére álló adatok szerint Olaszország eddig 45 millió eurót érő hozzájárulást jelentett be, Szlovákia pedig 2 millió eurót fizetne be. Az ERI az Európai Unió (EU) déli szomszédságában fekvő államokban és a migrációs válság által sújtott Nyugat-Balkánon egyrészt a menekülteknek a helyi társadalomba való beillesztését hivatott segíteni, másrészt a befogadásukhoz szükséges infrastruktúra (szállás, kórházak, iskolák) felépítésére szánják a keretet. A lengyel pénzügyi tárca felidézte: Varsó a közel-keleti térségben egyebek között több mint 47 millió zlotyt (10,9 millió euró) érő összeggel a nem kormányzati szervezetek több mint 30 innovációs projektjét támogatta 2012 óta. "A lengyel segítségnyújtás logikája az, hogy a támogatást egyszerre a befogadó helyi lakosságnak és a menekülteknek adják" - áll a közleményben. Egy másik, a migrációs válságot illető lengyel lépést jelentett be keddi sajtóértekezletén Beata Szydlo lengyel kormányfő is. Kilátásba helyezte: kabinetje a közeljövőben a katolikus Caritasszal együttműködve újabb humanitárius akciót indít Szíriában, ennek részleteiről majd tájékoztatnak. A lengyel kormány már tavasszal a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) nevű pápai segélyszervezettel együttműködve bekapcsolódott a szíriai kórházak felújításába, továbbá a tavaly nyáron elindított lengyel-német projekt keretében libanoni iskolákat újítanak fel. A lengyel Caritas pedig közel egy éve a Család a családnak elnevezésű programot hirdette meg, ezt mindenekelőtt a szíriai Aleppóban, illetve a libanoni menekülttáborokban élő szíriai családoknak szánják. Eddig több mint 16 ezer természetes és jogi személy vállalt benne részt, megsegítve 4,7 ezer szíriai családot, amelyeknek ez év végéig 21 millió zlotyt (4,9 millió eurót) folyósítanak. Varsó elutasítja az uniós menekültelosztási kvótát és az átirányítási mechanizmus létrehozását, ehelyett a migrációs válság kiváltó okainak kezelésére, ezen belül humanitárius segítségnyújtásra helyez hangsúlyt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.