Sport

Labdarúgás: nagyot küzdöttünk, de kikaptunk a portugáloktól

Labdarúgás: nagyot küzdöttünk, de kikaptunk a portugáloktól

2017. szeptember 3., vasárnap
Labdarúgás: nagyot küzdöttünk, de kikaptunk a portugáloktól

A hatvan percet emberhátrányban játszó magyar válogatott 1-0-s vereséget szenvedett a regnáló Európa-bajnok portugáloktól, így már biztosan nem vesz részt a jövő évi világbajnokságon. A győztes gólt Bernardo Silva szerezte.

A sportfaktor.hu-nak köszönhetően a SZEGEDma.hu-n is élőben követhették, ahogy a nemzeti tizenegy bár óriásit küzdött, végül alulmaradt az Európa-bajnok portugálokkal szemben. A vendégek az első perctől kezdve fölényben futballoztak a Groupama Arénában, ráadásul a 30. percben emberelőnybe is kerültek, mivel

Priskin Tamás

piros lapot kapott a

Pepével

szemben elkövetett könyöklésért. A portugálok rögtön a szünet után, a 48. percben

André Silva

közeli fejesével vezetést szereztek, az AC Milan támadójának találata pedig eldöntötte a találkozót. A két gárda 13. alkalommal találkozott egymással, de a magyarok még egyszer sem győztek, a mostani volt a kilencedik portugál siker. Bernd Storck szövetségi kapitány csapata, amely mivel nem nyert, már nem érhet oda a pótselejtezőt érő második helyre sem a csoportjában, a kvalifikációs sorozatot október 7-én Svájcban folytatja, majd három nappal később itthon a Feröer-szigetek ellen zárja. Magyarország legutóbb 1986-ban vett részt világbajnokságon.

Európai vb-selejtező, B csoport, 8. forduló

Magyarország-Portugália 0-1 (0-0)

Groupama Aréna, 22 ezer néző, vezette: Danny Makkelie (holland)

Magyarország:

Gulácsi Péter - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Korhut Mihály, Lovrencsics Gergő (Varga Roland, 78'), Elek Ákos (Pintér Ádám, 67'), Pátkai Máté, Dzsudzsák Balázs, Priskin Tamás, Eppel Márton (Böde Dániel, 61').

Portugália:

Rui Patrício - Cédric Soares, Pepe, Bruno Alves, Fábio Coentrao (Eliseu, 28'), Gelson Martins (Bernardo Silva, 63'), Joao Moutinho, Danilo, Joao Mário, André Silva (Ricardo Quaresma, 86'), Cristiano Ronaldo.

Gólszerző:

André Silva (48')

Piros lap:

Priskin (30')

Sárga lap:

Pátkai (20'), Elek (45+3'), Dzsudzsák (82'), Fiola (89'), illetve Ronaldo (89') Csodálatos élőkép fogadta a csapatokat: a Carpathian Brigade szervezésének köszönhetően 18 ezer darabos, a magyar címert és a piros-fehér-zöld trikolórt formázó koreográfia várta a két együttest. Ronaldo már az ötödik percben tesztelte Gulácsit, három perccel később a magyar kapuson már csak a szerencse segített, miután újra a Real Madrid sztárja került helyzetbe. A vendégek nagy fölényben futballoztak, a harmincadik percben pedig még nehezebb helyzetbe kerültek a magyarok, mivel Priskint könyöklés miatt kiállította a játékvezető. Az emberhátrány ellenére a szünetig jól bírta a nyomást a magyar válogatott, a portugáloknak csak egy komolyabb helyzetük adódott. A fordulást követően kevesebb mint három percre volt szükségük a vendégeknek a vezetés megszerzéséhez, Pátkai egy percen belül válaszolhatott volna. Ezt követően szinte végig a portugáloknál volt a labda, teljesen nyugodtan passzolgattak a mezőnyben, a támadások befejezését pedig már nem erőltették. A játék képe a hajrában sem változott, az egyetlen hazai helyzet Fiola előtt adódott a 93. percben.

Bernd Storck a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, szomorú, egyben bosszantó is ez a vereség, hiszen a kiállítás miatt a harmincadik percben át kellett alakítani a tervet. Hozzátette, hátul becsúszott néhány hiba, egy ilyenből szerezték a vendégek a vezető gólt, tíz emberrel pedig már nagyon nehéz fordítani, főleg Portugália ellen. A szakember kiemelte, ennek ellenére játékosai szenvedéllyel és jó taktikával futballozták végig az összecsapást, így dicséret illeti őket, egy kis szerencsével egyenlíthettek volna. Ugyanakkor leszögezte, a rivális megérdemelt győzelmet aratott. Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya elmondta, Bernd Storck kissé meglepte a kétcsatáros felállással, azonban csapata jól reagált erre és az első fél órában számos nagy helyzetet kialakított. A szakember hozzátette, hogy érdekes módon a kiállítás mindkét válogatottat megzavarta, kissé fejetlenné vált a játék. Kifejtette, a szünetben arra kérte játékosait, hogy hideg fejjel futballozzanak, ez gyorsan meg is hozta az eredményt, a vezetés után kissé visszavett csapata, amit ugyan nem kért, de a legfontosabb a győzelem volt.

Guzmics: küzdeni tudásból jelesre vizsgáztunk

Guzmics Richárd

szerint jelesre vizsgázott küzdeni tudásból a magyar labdarúgó-válogatott, amely vasárnap este világbajnoki selejtezőn emberhátrányban 1-0-ra kikapott az Európa-bajnok portugál csapattól a Groupama Arénában. A védő elmondta, hogy a portugálok találatánál elcsúszott a védekezés, de összességében megpróbáltak minden egyes lövésbe belelépni, belecsúszni, amit érzése szerint a közönség is értékelt. "A játékunk így, hogy tíz emberrel maradtunk, kicsit elmaradt az elvárttól. De az Európa-bajnokkal játszottunk, világklasszis játékosok ellen, és felvettük a versenyt velük. Küzdeni tudásból jelesre vizsgáztunk" - hangsúlyozta Guzmics. Hozzátette, a ráadás perceiben slusszpoén lehetett volna, ha Fiola Attila fejeséből kiegyenlít a házigazda.

A Pepe elleni könyöklésért a 30. percben kiállított Priskin Tamás azt nyilatkozta, az esetnél nem látta, hol van az ellenfél védője. "Nem éreztem, hogy mögöttem lenne, azt hittem, hogy a labdát meg tudom csúsztatni" - hangsúlyozta. Hozzátette, meglepődött a kiállításon. "Sosem szoktam a bírókkal foglalkozni, ha a játékvezető így látta, akkor így látta." Kifejtette, gratulált társainak, akik mindent megtettek, ami bennük volt: tíz emberrel is küzdöttek a második félidőben, így kevés helyzetet alakított ki az ellenfél. "Sajnálom, hogy így alakult, úgy érzem, hogy ebben a meccsben több lett volna" - mondta Priskin. "A kiállítás előtt az 1-0-ra azt mondtam volna, hogy nem reális eredmény, hiszen egy döntetlent vagy akár egy győzelmet is ki tudtunk volna hozni ebből a mérkőzésből" - értékelt Korhut Mihály. Mint fogalmazott, létszámhátrányban be kellett állniuk védekezni, amit jól megvalósítottak, így a vendégek többször nem tudtak betalálni. "Emberhátrányban voltunk, többet birtokolta a portugál együttes a labdát. Jó csapatról van szó, nem is lehetett volna fejetlenül kitámadni, hiszen akkor benne van, hogy több gólt kapunk. Sajnos volt egy-két elpuskázott helyzetünk is."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.