Kultúra

Közönségsikernek ígérkezik a Ványabácsi

Közönségsikernek ígérkezik a Ványabácsi

2017. szeptember 21., csütörtök
Közönségsikernek ígérkezik a Ványabácsi

Első ízben mutatják be a Bodolay Géza által rendezett Ványabácsi című színművet a Szegedi Nemzeti Színház deszkáin. A produkció a Huckleberry Guys élő zenei aláfestésével fűszerezve kerül színre.

A közönségtalálkozó kezdetén

Bodolay Géza

, a darab rendezője elmondta, ezúttal nem a publikum által „ismert” szomorú hangvételű darabot vitték a színpadra, hiszen a mű tobzódik a komikus vonásokban. „Tulajdonképpen százhúsz éve azon rágódnak az esztéták, hogy mennyire tragikus illetve komikus az alkotás, ez már önmagában véve komikumnak számít”– fogalmazott a rendező. Majd hozzátette: a

Jakab Tamás

által megformált

Szerebrjakov

professzor figurája az egyik főhőse a történetnek, aki egy életet eltölt azzal, hogy ír és előad a művészetről, miközben semmit nem ért abból, amit papírra vet. „Mindez önmagában is mulatságos lehet, és akkor még nem esett szó a szerelmi szálakról, amiben az alkotás szintén bővelkedik”–tette hozzá. Az

Anton Pavlovics Csehov

tollából született remekmű az emberi lustaság, a gyávaság, a felelőtlenség természetét kutatja, nem szabva gátat jellemek kibontakozásának sem.

Gortva Tamás

moderátor felhívta a figyelmet arra, hogy a világirodalom egyik legnagyobb írója mesterien formálta meg a naivnak, tudatlannak, esetenként szerencsétlennek tűnő figurákat, miközben azok egyszerűen csak lusták voltak. A felnőtté válást mindenáron elkerülni vágyó jellemek inkább hazugságba menekülnek, mindazonáltal a tragikomikus felhang ezáltal tud kiteljesedni.

Pataki Ferenc

, a Ványa bácsi megformálója szerint: a humor pontosan a jellemek esetlenségéből adódik. „ Nagyon sok szereplő van, és mind „nyavajog” a Csehovra jellemző módon”– mondta. Kiemelte: nagyon örül, hogy a darabban együtt játszhat a színházhoz csatlakozott négy új művésszel is. „Az utóbbi években nem változott túl sokat a társulat összetétele, a most érkezett frissen diplomázott tagok fontos szerepet töltenek be a társulatunk életében, hiszen általuk mi is megfrissülünk, új energiákat kapunk, mert az új kollégák új impulzusokat adnak”– fejtette ki véleményét a színész. A produkciót a Huckleberry Guys élő zenei aláfestése, valamint különféle bejátszások gazdagítják majd, amelyet Bodolay Géza meglepetésként szán a közönségnek. „Nem szeretnék bélyeget ragasztani a darabra, mert nem szeretném lelőni a nézői meglepetés erejét. Annyit ígérhetek, nem egy unalmas Csehov darab lesz, hanem ébren tartó erő”–fogalmazott sejtelmesen a rendező. Az ütközésekkel és szenvedélyekkel teli szatírikus előadást a Kisszínházban szeptember 29-én játsszák először a publikum előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.