Közélet

Kósa: a NATO szerint sem csökken a migrációs nyomás

Kósa: a NATO szerint sem csökken a migrációs nyomás

2017. szeptember 28., csütörtök
Kósa: a NATO szerint sem csökken a migrációs nyomás

A NATO elemzői is teljesen kizártnak tartják, hogy rövidtávon csökkenjen a migrációs nyomás - emelte ki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az ülés után tartott sajtótájékoztatóján.

A bizottság a tömeges bevándorlásról, az Európát fokozottan érintő migrációs hullám mértékéről, annak közeljövőbeni alakulásáról zárt ülésen tájékozódott. A testületnek

Kontrát Károly

, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára,

Vargha Tamás

, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára,

Papp Károly

országos rendőrfőkapitány, továbbá a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) képviselői adtak tájékoztatást.

Kósa Lajos

azt mondta: a zárt ülésen egy a NATO megbízásából készült, augusztusban véglegesített, bizalmas minősítésű dokumentum nyomán is értékelték a migrációs helyzetet. A NATO elemzése szerint csak az észak-afrikai térségből 2020-ig hatvan millió ember hagyja el otthonát - emelte ki a politikus. Ráadásul a NATO elemzői is úgy vélik: ezen migráció okai - mint a demográfiai, vízgazdálkodási problémák, a bizonytalan politikai helyzet - nem számolhatók fel könnyen. Hozzátette: a NATO előrejelzése egybevág a Frontex és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának előrejelzéseivel is. Példaként említette, hogy a Frontex szerint már 34-36 millió ember hagyta el otthonát és Európa felé tart. Szintén a Frontex szerint Líbia partjainál jelenleg is egymillió ember vár behajózásra, Afrika szarvából további mintegy másfél millió ember indulna el. Ezen felül Törökországban is van 3,6 millió ember, akiket egyelőre a Törökország és Európai Unió közötti megállapodás tart vissza - fejtette ki Kósa Lajos. A bizottság elnöke felhívta a figyelmet, hogy a NATO felmérése csak az észak-afrikai, szubszaharai térségre fókuszál, így nincs benne például Pakisztán és Afganisztán. Márpedig az idén Magyarországon elfogott illegális bevándorlók többsége pakisztán vagy afgán volt - jegyezte meg. A fideszes politikust kérdezték arról a csütörtöki hírről is, miszerint a Soros-terv része, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. Ennek kapcsán Kósa Lajos azt mondta, korában Soros György maga is mondta, hogy máshogy kell megítélni a migránsok által elkövetett cselekményeket. Kósa Lajos kiemelte:

Soros György

tervének része, hogy a migráció előtt ki kell nyitni Európa kapuit és az országhatárokat is, és így kell megoldani a demográfiai és munkaerőproblémákat. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a beengedni tervezett emberek számában felső határokat soha nem mondanak. A kormánypárti politikus kitért arra, a bizottsági ülésen is szóba került a Soros-terv és a nemzeti konzultáció. Kósa Lajos azt mondta: azért nem engedte, hogy ennek kapcsán kérdezzék a meghívottakat, mert nem akarta, hogy a testület ülése egy nemzeti konzultációs vitába bonyolódjon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.