Sport

Kilenc tagországot tiltott el a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség dopping miatt

Kilenc tagországot tiltott el a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség dopping miatt

2017. szeptember 30., szombat
Kilenc tagországot tiltott el a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség dopping miatt

Kilenc olyan tagországát tiltotta el egy évre a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF), amelynek versenyzői három vagy annál több pozitív doppingmintát szolgáltattak a londoni és pekingi olimpiai minták újraelemzése során.

A felfüggesztési döntést az Aján Tamás vezette IWF elnöksége egyhangúlag hozta meg szombati, bukaresti ülésén. Az érintettek: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kína, Moldova, Oroszország, Örményország, Törökország és Ukrajna. A tiltás azt jelenti, hogy ezek az országok nem indíthatnak súlyemelőt az idei fő sportági versenyen, az egyesült államokbeli Anaheimben november végén-december elején rendezendő felnőtt-világbajnokságon. A budapesti székhelyű IWF honlapján nyilatkozva Aján Tamás leszögezte: "Nemzetközi szövetségünk világossá kívánta tenni, hogy a doppingolást teljesen elfogadhatatlannak tartja, és tagjainknak kötelességük, hogy a sport tisztaságát biztosítsák országukban. Ha erre képtelenek, elveszítik jogosultságukat a versenyeken való részvételre." Ugyanakkor - tette hozzá - az IWF nem fordít hátat a felfüggesztett országoknak. "Folytatjuk velük a közös munkát, a WADA-val, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel és a nemzeti antidopping- ügynökségekkel együtt, segíteni fogjuk őket a megfelelő sportkulturális változások elérése érdekében. Nem lehet kétséges senki számára, hogy az IWF antidopping-programjával hatalmasat lépett előre a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpia óta. Egyszersmind elköteleztük magunkat amellett, hogy még többet tegyünk, és fogunk is tenni a tiszta sport érdekében" - szögezte le az IWF első embere.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.