Kultúra

Katonák fújják a melódiákat a Dómban

Katonák fújják a melódiákat a Dómban

2017. szeptember 28., csütörtök
Katonák fújják a melódiákat a Dómban

Igazi zenei csemegének ígérkezik a Szent Gellért fesztivál hetedik napján katonazenekar koncertje. Kuriózumként első ízben gyermekkórussal egészülnek ki néhány dallam erejéig.

Az egyházmegye alapítója,

Szent Gellért

vértanú püspök előtt immár tizedik éve tisztelegnek nemzetközi komolyzenei fesztivállal Szegeden. A jubileumi programsorozat keretében komolyzenei ritkaságok csendülnek fel, fiatal hazai tehetségek mutatkoznak be, valamint katonazenekari koncertet is hallhatnak az érdeklődők, melynek különlegessége a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskoláinak gyermekkórusa és a katonazenekar közös előadása lesz.

Kovács István

őrnagy portálunknak elmondtak, áprilisban vált valósággá, hogy általános iskolák kórusai vesznek részt énekkari közreműködőként a koncerten, így az énektanárok segítségével már idejekorán neki álltak a kijelölt művekből történő felkészülésnek. „A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara a vezényletemmel ugyancsak elkezdte a próbákat májusban, amelynek az intenzív szakaszába augusztus végén és szeptember elején érkeztünk, ez héti kettő három-négy órás próbát jelent” – fogalmazott, majd hozzátette, a fellépés napján szeptember 30-án a helyszínen teszik egységesség a produkciókat. A karmester a főiskolai tanulmányai egy részét a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán folytatta magyar nyelv és irodalom – ének-zene szakon. „Tanárként a gyerekekkel könnyedén megtalálom közös hangot, ezen felül a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-Zenei Áltanos Iskolával illetve a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolával már több alkalommal is együtt dolgozott a zenekar. Ismerjük a kvalitásaikat és biztos vagyok benne, hogy a gyerekek problémamegoldó képessége nagyon jó, így ők lesznek a „bázis” énekkar, mintegy 60 fővel. Nem gondolom, hogy bármiféle problémába ütközünk az előadás alatt, hiszen majd az előttem álló 120 fős gyermekkart is a zenekarral együtt vezényelem” – tette hozzá a karmester. Kovács István szerint a katonazenekari koncertnek több különlegessége is lesz, ezért mindenképpen érdemes lesz ellátogatni a dómba szombat este. „A katonazenekar szakrális helyen csak néha lép fel, bár az elmúlt öt évben több alkalommal is zenélhettünk a székesegyházban. Másodsorban fúvós hangszereket is ritkán hallunk itt felcsendülni. Az igazi kuriózum pedig gyermekkórussal kiegészülve is ritkán láthatnak bennünket a zene szerelmesei” – mondta el a Szegedma.hu-nak a karmester. Kifejtette, a három részből álló koncert első felében a katonazenekar játszik, a második felében olyan előadók lépnek fel akik jelenlétükkel emelik az esemény színvonalát, többek közt

Tokody Ilona

és

Muskát András

énekel valamint

Kerényi Mariann

zongorajátéka is hallható lesz. A harmadik részben pedig a gyermekkórussal kiegészülve csendülnek fel a dallamok. A katonazene kedvelőinek igazi csemege lesz a koncert, egyebek közt hallhatják

Johann B. Neruda

Esz-dúr trombitaversenyét, de

Kodály Zoltánról

is megemlékeznek a szervezők. A Toborzó, a Háry János című daljátékból valamit a 150. genfi zsoltár is megszólal. Fotó forrása:

www.szentgellertfesztival.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.