Írjon nekünk

Kultúra

Izgalmas évadot ígér a Szegedi Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Új értelmezést nyer a Ványabácsi, a János Vitéz fantázia dús elemekkel bővül, Don Juan pedig ezúttal táncra perdül a színpadon. Színes műsorkínálattal készül szeptemberben és októberben a Szegedi Nemzeti Színház.

„A Szegedi Kortárs Balett idén ünnepli harminc éves évfordulóját, ezért a bemutatóik nem a szokványos keretek közt zajlanak”– kezdte meg a műsorkínálatról szóló sajtótájékoztatót Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Ennek kapcsán szeptember 30-án két olyan különálló táncjátékot láthat a közönség, amelyek az emberi sors fordulatait szemléltetik. Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjének koreografálásában Christoph Willibald Gluck Don Juan és Antonio Vivaldi A négy évszak című művét mutatják be. Előbbi a legendás férfi alak szélsőséges jellemét idézi meg. Utóbbi pedig Nagy Kriszta Tereskova Feminizma című írásának iránymutatásával párhuzamba állítja az évszakok szimbolikus múlását az emberi életút fejlődésével.

Majd a Kisszínház deszkáin Anton Pavlovics Csehov Ványa bácsi színműve, egy egészen új értelmezést nyer Bodolay Géza rendezésében. Gyüdi Sándor kiemelte: a Ványabácsi cím egybeírva jelzése annak, hogy a produkció önmagában értékelendő, melynek célja a kettősségben rejlő lehetőségek előtérbe állítása. A közönség egy ütközésekkel és szenvedélyekkel teli szatírikus előadást láthat majd.

Toronykőy Attila rendezése, a János Vitéz nyitja az októberi műsorkínálatot. A gyermekeknek készült daljáték nem a hagyományos köntösben elevenedik meg a Nagyszínház színpadán. „Emlékszem, amikor gyerekként először megnéztem a János Vitézt, nem voltak benne boszorkányok se zsiványok. Hatalmas csalódás volt, ezért olyan élménnyel készülünk a gyerekeknek, ami a már számukra ismert a Petőfi Sándor által írt költeményből. A produkció különlegessége egy vetítő rendszer lesz, de a ruhák korhűek maradnak, így aki a konzervatívabb színházi élményre vágyik sem fognak csalódni” – ígérte a rendező.

A szegedi teátrum több jótékonysági eseménynek is helyt ad: október 1-én Ezerarcú muzsika címmel tartanak koncertet, melynek kezdeményezője a Korábban Érkeztem Alapítvány, amely a koraszülöttek ellátását segíti. Rádi Kata alapító elmondta: a bevételből orvosi sürgősségi kocsik megvásárlását tervezik a Dél-alföldi régióban, valamint az elmúlt években megkezdett anyaszállások kialakításainak szeretnék támogatni. Az esten fellép többek közt: Janza Kata, Sebestyén Márta és Hommonay Zsolt. Novemberben pedig Jótékonysági Gálaestet tartanak a Pszichiátriáért Alapítvány szervezésében, a Pszichiátriai Klinika tervezett sportpályájának megépítésére gyűjtenek pénzt Malek Andrea és Malek Miklós közreműködésével. Idén sem marad el a szegedi egyetemisták kedvelt programja, 10. alkalommal rendezik meg ugyanis a színházi tárlatvezetéssel, kulisszatúrával és műhelymunka látogatással fűszerezett nyílt napot.

Hirdetés

Kommentek

Egyetem

Mit adott nekünk az egyetem? Izgalmas előadás pénteken!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Péntek este egy igazi várostörténeti csemege várja az érdeklődőket!

Tovább olvasom

Kultúra

A fenekelős rendező titokban látogatja a színházi próbákat Szegeden?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ezt állítja egy blog. A sevillai borbélyt most mutatták be a színházban, előtte viszont váratlanul felbukkant a botrányba keveredett KERO.

Tovább olvasom

Egyetem

Több mint egymillió karaktert hozott a leghíresebb magyar történész Szegedre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A budapesti könyvbemutató előtt egy nappal Szegeden ismerkedhetett meg a közönség Romsics Ignác egyetemi tanár új kötetével, a Magyarország történetével. Az 543 oldalas munka elsősorban a nagyközönség, s nem a szakemberek számára készült.

Tovább olvasom

Aktuál