Közélet

Ismét Magyarországon rendezik meg a Gyorstávírász Világbajnokságot

Ismét Magyarországon rendezik meg a Gyorstávírász Világbajnokságot

2017. szeptember 6., szerda
Ismét Magyarországon rendezik meg a Gyorstávírász Világbajnokságot

Több mint két évtized után ismét Magyarországon rendezik meg a Gyorstávírász Világbajnokságot, melynek keretében a világ legjobb távírászait látja vendégül péntektől a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASZ) Esztergomban.

A szervezet szerdai közleménye szerint az első Gyorstávírász Világbajnokságot 1995-ben rendezték Siófokon, az esztergomi lesz a 14. világverseny.

Samuel Morse

1837-ben megalkotta a mai távírójelek ősét, ezzel forradalmasította a távközlést: lehetővé vált elektromos áram segítségével táviratok továbbítása. A morzejelek a 20. század végéig voltak használatban, a professzionális szolgálatok közül a legtovább a katonai szervezetek és a hajózás használta őket. Ma ezt a kódolást már csak rádióamatőrök használják, akik a profik tudásánál magasabb szinten űzik a mesterséget: olyan gyorsan képesek adni-venni a morzejeleket, hogy egy-egy elemi jel hossza mindössze néhány milliszekundum - olvasható a szervezet honlapján. "Bár a morzekódot ma már csak a rádióamatőrök és a katonák használják, ez egy olyan "nyelvtudás", amellyel bármely ország bármely rádióamatőrével képesek információt cserélni. Mindennapi használatával a rádióamatőrök egyfajta hagyományőrzést valósítanak meg" - áll a közleményben. A világbajnokságon a résztvevők 4 női és 5 férfi kategóriában mérik össze tudásukat. A Magyar Rádióamatőr Szövetség szinte egyidős a rádiózással, jogelődjét 1928-ban alapították. A jelenlegi szövetség tagjai rádióklubok, rádióamatőr egyesületek, melyek tagjai kizárólag amatőr rádióforgalmi, rádiós tájékozódási futó, gyorstávírász sport- és azzal kapcsolatos műszaki, tudományos kísérleti tevékenységet folytatnak, amiért anyagi ellenszolgáltatásban nem részesülnek. A MRASZ országos sportági szövetségként működik, feladata a rádióamatőr sportág és a rádióamatőr tevékenység szervezése, irányítása és ellenőrzése, tehetséggondozás, utánpótlás nevelés, vészhelyzeti rádiózás és valamennyi rádióamatőr érdekeinek képviselete.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.