Írjon nekünk

Egyház

Ifjúsági találkozót rendezett az egyházmegye + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája szeptember 23-án rendezte meg a Szent Gellért Ifjúsági Találkozót az egyházmegye védőszentjének, Gellért püspöknek ünnepén.

A rendezvénynek a Szeged-Alsóvárosi Ferences Templom, továbbá a Karolina Általános Iskola és Gimnázium adott otthont. Az idei találkozó témája a Kitartás volt. A több mint negyven településről érkező 450 fiatalt flashmob, imádság, előadás, csoportfoglalkozások, közös szentségimádás és szentmise várta.

A reggeli imádságot Gyulay Endre püspök tartotta, aki képmeditációs imádságában az élet olyan mozzanatait emelte ki, melyben a kitartás elengedhetetlenül fontos: akár egy kisgyermek nevelésében, egy párkapcsolatban vagy az élet egyéb fordulópontjain felbukkanó kihívásokban. A találkozó témájáról, Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős tartott előadást.

Előadásában személyes példákon keresztül mesélt arról, hogy mit jelent számára a kihívás, illetve, hogy mit jelentett akkor, amikor a világ- és Európa-bajnokságon részt vett. A fiatalokat arra buzdította, hogy az élet minden területén gyakorolják a kitartást, ugyanis a világ számos egyszerűbb és könnyebb utat kínál (semmittevés, függőségek), de ezek nem segítenek a személyiség és az Istenkapcsolat kibontakozásában. A keresztény világnézet megkívánja, hogy az életet komolyan vegyük és az egymás iránti szeretetben kitartóak legyünk.

Az előadást követően a fiatalok csoportfoglalkozáson vettek részt, ahol játékos, beszélgetős formában oszthatták meg egymással a témához kapcsolódó gondolataikat és tapasztalataikat. A délután folyamán számos ügyességi játék várta a résztvevőket: csocsózhattak az egyházmegye papnövendékeivel, valamint focizhattak, kötélhúzással, célbadobással és sok más csapatjátékkal tehették próbára kitartásukat.

Az ifjúsági programot szabadtéri szentségimádás és szentmise zárta, melyet Kopasz István üllési plébános atya tartott, aki prédikációjában kiemelte, hogy „a keresztény élet olyan, mint folyton az árral szemben haladni. Ha az ember feladja, elsodorja az ár, ezért össze kell fognunk és nem állhatunk meg.”
A találkozó zenei szolgálatát a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség énekkara végezte. A nap programjaiban önkéntes fiatalok és a Karolina Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai segítettek.

Fotó: Kiss Gergely és Soczó Géza

Kommentek

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Egyház

Bíró László tábori püspök a vasárnap jelentőségére is kitért Bordányban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A vasárnap tud megtartani bennünket – mondta el Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke, aki a szentmisét követően A házasság öröme az Egyház öröme címmel tartott előadást Bordányban.

Tovább olvasom

Aktuál