Közélet

Horrorfilmekkel rontják a bohócok megítélését

Horrorfilmekkel rontják a bohócok megítélését

2017. szeptember 19., kedd
Horrorfilmekkel rontják a bohócok megítélését

A hatalmas érdeklődést övező Stephen King-könyv filmadaptációja, az „Az” című mozi hazánkban is kiugró nézőszámot produkált. A horror főszereplője, a gyilkos bohóc személye azonban rossz fényt vethet a valódi nevettetők megítélésére.

A kasszasikert hozó film nem minden körben aratott osztatlan sikert. A Bohócok Világszövetsége már a film bemutatása előtt aggodalmát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az alkotás félelmetes főhőse, a

Bill Skarsgard

alakította

Pennywise

rémisztő megjelenése és haragja felerősíti azt az előítéletet, miszerint a bohócok gonoszak és félelmetesek. A témával kapcsolatban

Csenki József

– ahogyan sokan ismerik, Pepi bohóc – hírportálunknak elmondta, nem volt alaptalan a világszövetség aggodalma. „Számos filmben tüntették már fel negatív színben a bohócokat, az ellenkezőjét beállítva, mint ami valójában egy bohóc küldetése. A színes öltözet, arcfestés a jókedvet, a vidámságot sugározza. A célom, hogy a gyermekeket, felnőtteket is megnevettessem, humort csempésszek a hétköznapjaikba. A saját bőrömön is tapasztaltam már előítéletet a bohóc mivoltommal kapcsolatban” – ismertette Csenki József.

A szegedi bohóc kiemelte, a szülőknek is nagy felelőssége van abban, hogy a gyermekek miként kezelik a találkozást.

Elmondta, egyik alkalommal, amikor a Mikulás segítőjeként tevékenykedett, egy nagymama megkérte, maradjon távol a gyermektől, mert a bohócöltözet félelmet kelthet benne. Egy kis idő elteltével sikerült elérni, hogy a fiatal megbarátkozott vele, lehullott az előítélet fátyla. „Sok esetben a szülők táplálják bele a gyermekbe a félelmet, sugallják, hogy a bohóc félelmetes. A filmek pedig ezt csak fokozzák” – tette hozzá. Csenki József megjegyezte, családi körben is mindig igyekszik jó hangulatot teremteni, az adódó kisebb összezörrenéseket is humorral, jókedvvel feledtetni, hiszen mosolyogva az élet sokkal egyszerűbb. Műsorai alkalmával is erre törekszik.

Stephen King

1987-ben bemutatott regénye alapján készült filmet először 1990-ben mutatták be a filmvásznon. A huszonhét évvel későbbi „Az” újragondolását idén szeptembertől vetítették a hazai mozik. A történet hét fiatalról szól, akik egy szörnyű és igazán gonosz lénnyel, a bohóctestet öltő Az-zal állnak szemben, aki sorra rabolja el a gyermekeket Derry városából.

Fotó forrása: It movie/Pepi bohóc facebook

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.