Közélet

Szerb és magyar kulturális központ épül a határ két oldalán

Szerb és magyar kulturális központ épül a határ két oldalán

2017. szeptember 12., kedd
Szerb és magyar kulturális központ épül a határ két oldalán

Négyszáz fő befogadására alkalmas szerb kulturális központ épül Mórahalmon egy csaknem négymillió eurós költségvetésű határon átnyúló projekt keretében. A párja, azaz egy magyar központ pedig Palicson létesül.

„A magyar-szerb határ térségében mindennaposak a hátáron túlra tett látogatások, azonban egymás meglátogatása még mindig kis mértékékben köszönhető a kulturális inspirációnak” – nyitotta meg a Colourful Cooperation elnevezésű projekt sajtótájékoztatóját

Csókási Eszter Anna

, a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője. Kiemelte: a mintegy 4 millió eurós költségvetésű projekt eredményeként megvalósult a magyar-szerb kulturális stratégia, amely felvázolta, mik a kulturális lehetőségek a Bács-Kiskun és Csongrád megye, valamint Vajdaság Autonóm Tartomány programterületekre vonatkozóan. „Szeretnénk létrehozni egy állandó webes és mobilapplikációs felülettel rendelkező, kétnyelvű hírközpontot, amely eseménynaptárként is funkcionálna, megkönnyítve az információcserét. Ezen felül tervben van egy szerb kulturális központ létrehozása Mórahalmon, valamint a magyar kulturális központ létrehozása Palicson, illetve egy kulturális infrastrukturális háttér kialakítása Újvidéken. Az említett helyszíneken mintegy 139 rendezvény megszervezése van kilátásban, magyar és szerb művészek bevonásával”– tette hozzá. A projekt célja az adott területeken a kulturális turizmus fellendítése.

Horvát Tímea,

Szabadka város alpolgármestere hangsúlyozta: egy olyan sikeres tervezetnek a kezdetén vagyunk, amely lehetővé teszi egymás kultúrájának a megismerését, terjesztését illetve a gazdasági élet fellendítését. „A 250 fő befogadására tervezett magyar kulturális központ munkálatai a tervek szerint jövő tavasszal kezdődnek el. Mi pedig jelenleg is azon munkálkodunk, hogy tartalmakkal töltsük fel. Előadások, koncertek, különböző filmbemutatók biztosítják majd az alapját a határokon átívelő vendégszerepléseknek” – tette hozzá az alpolgármester.

Duka Félix

, az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke elmondta: a szerb központ egy 400 férőhelyes közösségi, valamint egy szakrális térrel épülhet fel Mórahalmon. A közbeszerzési eljárást júniusban kiírták, így várhatóan az építkezési munkálatok is hamarosan kezdetüket veszik. Az egész régió számára nyitott rendezvényházban a megépülésétől számított egy éven belül 60 program várja majd a szerb kultúra iránt érdeklődőket. „A magyar csárdásnak és a szerb kólónak különböző a ritmusa, de ha összekapaszkodva táncoljuk ezeket a táncokat, akkor senki sem vitatja, hogy közelebb fogunk kerülni egymáshoz”– utalt a program várható sikerességére Duka Félix. A Colourful Cooperation elnevezésű projekt a Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében három év alatt valósulhat meg, ugyanis a partnerség által megkezdett munkálatoknak 2020 májusáig véget kell érniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.