Közélet

Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre ítélték Hagyó Miklóst

Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre ítélték Hagyó Miklóst

2017. szeptember 29., péntek
Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre ítélték Hagyó Miklóst

Az elsőfokú döntést megváltoztatva jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta Hagyó Miklóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét a Szegedi Ítélőtábla pénteken.

A táblabíróság hivatali visszaélés és - felbujtóként elkövetett - hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek

Hagyó Miklóst

. Az ítélőtábla döntésével enyhítette az egykori főpolgármester-helyettesre első fokon kiszabott büntetést. Az ítélőtábla

Antal Attila

harmadrendű vádlottra, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatójára folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kiszabott felfüggesztett büntetést két évre súlyosította, mellékbüntetésként négy évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól. A táblabíróság három évre súlyosította a nyolcadrendű vádlott, a BKV Zrt. korábbi kommunikációs igazgatójára folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kiszabott börtönbüntetést. A férfit a végre hajtandó szabadságvesztés mellett négy évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól. Súlyosított a táblabíróság a kilencedrendű vádlott, a BKV egykori osztályvezetőjének büntetésén is. Az 500 ezer forint pénzbüntetés helyet másfél év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetést szabott ki rá. Az ítélőtábla jelentősen megemelte a vádlottak által fizetendő kártérítés összegét. Az első fokon megítélt mintegy 50 millió forint helyett a vádlottaknak összességében több mint 160 millió forintot kell megfizetniük. Ezzel kapcsolatban Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró kifejtette, a nyilvánvalóan szükségtelen szerződések esetében az adott vádlott a sértettet ért teljes vagyoni hátrányért felel, attól függetlenül, hogy a munkaviszonya időközben megszűnt-e, ez alól csak az az eset kivétel, ha a határozott időre kötött megállapodást a vádlottól függetlenül később meghosszabbították. A tanácsvezető bíró az ítélet csaknem háromórás indoklása során hangsúlyozta, a védői kifogásokkal szemben a vád és az elsőfokú eljárás is törvényes volt. A Kecskeméti Törvényszék széles körű bizonyítást vett fel, az egymásnak gyakran ellentmondó bizonyítékokat megfelelően értékelte, így a bíróság mérlegelését támadó fellebbezések sem a vád, sem a védelem részéről nem vezethettek eredményre. A törvényszék helyesen állapította meg, hogy eseti jellegű bűncselekmények történtek, nem volt megalapozott az ügyészség bűnszervezetben történő elkövetés kimondását kérő indítványa - közölte a tanácsvezető bíró. A táblabíróság valamennyi vádlott esetében nyomatékos enyhítő körülményként értékelte az időmúlást. Erre tekintettel enyhítette Hagyó Miklós büntetését. Néhány, a vádban szereplő szerződés szükségességéről az ítélőtábla az elsőfokú bíróságtól eltérő álláspontra jutott, a bűnösség körének bővülése miatt súlyosított több vádlott büntetését, és emelte meg a hűtlen kezelésben résztvevő vádlottak által fizetett kártérítés összegét.

Fidesz: felháborító a bíróság döntése

Felháborítónak tartja a fideszes Budai Gyula a Hagyó-ügyben született pénteki bírósági döntést.

Budai Gyula

fővárosi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Hagyó Miklós és társai szétlopták Budapestet és a BKV-t. A kormánypárti országgyűlési képviselő túl enyhének, "túl demokratikusnak" tartja az ügyben született ítéletet. Kifogásolta, hogy a terhelő körülmények ellenére sok év után a másodfokú bíróság jogerősen 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönre ítélte Hagyó Miklóst. A táblabíróság hivatali visszaélés és - felbujtóként elkövetett - hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a volt főpolgármester-helyettest. Budai Gyula szerint az ítélettől függetlenül "egymást érik a különböző korrupciós botrányok a szocialista térfélen". Megemlítette Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő és társai ügyét, akik a gyanú szerint több mint hárommilliárd forintos áfacsalást követtek el. Arról a Czeglédy Csabáról van szó, aki Botka László és Gyurcsány Ferenc ügyvédje volt, aki egy osztrák széfben egy kilogramm aranyat "dugdosott", és aki egy csaknem 60 millió forintos luxusautóval "furikázott", miközben több száz diákot megkárosított - fogalmazott a fideszes politikus. Beszélt a 4-es metró beruházásának ügyéről is, amelyben - mondta - mintegy "166 milliárd forintot a szocialisták elloptak, elcsaltak", amiért 59 milliárd forintot vissza kell fizetni az Európai Uniónak. Ekkora "korrupciós kár" az elmúlt 25 évben egyetlen ügyben sem keletkezett - hangsúlyozta Budai Gyula, aki teljesen egyértelműnek tartja, hogy a felelősség a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányokat, valamint az egykori főpolgármester, Demszky Gábor vezette MSZP-SZDSZ-es önkormányzatot terheli. A kormánypárti képviselő szerint mindezek ellenére a baloldali pártok továbbra is falaznak Czeglédy Csabának, Hagyó Miklósnak és Demszky Gábornak. Budai Gyulától megkérdezték, hogy a már megszületett bírósági döntéseket nézve mit gondol korábbi elszámoltatási kormánybiztosi munkájáról, amire azt felelte: eredményesnek tekinthető a 2002-2010 közötti időszakra vonatkozó elszámoltatás, az elérte a célját. Megjegyezte ugyanakkor: "sok-sok mindent fölvet", hogy az egy-egy ügyben rendelkezésére álló bizonyítékok "nem megfelelő ítéletben csúcsosodtak ki". Sok esetben a nyomozás megindításától a jogerős ítéletig nagyon hosszú idő telik el, a magyar büntetőjog pedig sajnos az időmúlást mindig a vádlottak javára értékeli - jegyezte meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.