Közélet

Gyurcsány: az összes körzetben veszíthet a baloldal

Gyurcsány: az összes körzetben veszíthet a baloldal

2017. szeptember 27., szerda
Gyurcsány: az összes körzetben veszíthet a baloldal

A demokratikus ellenzéki pártok akár az összes választókerületet elveszíthetik, ha külön-külön indulnak a Fidesz ellen az országgyűlési választásokon - mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerdán Gyulán, lakossági fórumon.

A politikus

Botka László

hétfői választási ajánlatával kapcsolatban - amelyben az MSZP elnöke a listás választási helyek elosztására tett javaslatot a baloldali pártoknak - kifejtette, csak az a konstrukció működőképes, amely nem kényszeríti a pártokat önmeghasadásra. Az egyetlen párt, amelyik senkinek semmilyen feltételt nem szab, az a DK. "Nem tudok ennél nyitottabb lenni" - fogalmazott. Elmondta, sok vitás kérdés van a demokratikus ellenzéki pártok között, de abban nincs, hogy a 106 egyéni választókerületben indítandó jelöltekről meg kell egyezni. Ha mindenhol egy baloldali és egy jobbikos ellenjelölt indul, a Fidesz, amelynek szerinte nem nagyobb a támogatottsága 35-36 százaléknál, kisebbségbe kerül - jelentette ki. A DK összefogás nélkül is a választás relatív legnagyobb győztese lesz, mert meg tudja többszörözni a parlamentbe jutó képviselői számát, de ez a kormányváltás szempontjából nem számít - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Ezért a pártvezetőknek több empátiát és több integrálóképességet kell mutatniuk, és a vitákat gyorsan le kell zárni. "A személyes viszonyok sokkal jobbak, mint kívülről látszik" - jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc

a DK gyulai irodája előtt, az utcán, nyolcvan-száz ember előtt megtartott beszédében szólt arról, hogy nem a pártviták, hanem az oktatás kérdése az egyik legfontosabb Magyarországon, mert csak ez adhat perspektívát a fiataloknak. Hatszázmilliárd forint hiányzik az egészségügyből a Fideszhez közel álló Magyar Orvosi Kamara vezetősége szerint - mondta a pártelnök, feltéve a kérdést: "honnan teremtjük ezt elő?". Nincs ingyen pénz, a háromezermilliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári vagyont nem lehet visszaszerezni, ha egy kormány akarja rendbe tenni az ágazatot, az adóemelést jelent - tette hozzá. Megjegyezte, vannak dolgok, amelyekben a kormányváltás után gyorsan lehetne intézkedni, például a szabad nyilvánosság kérdése vagy egy új munkatörvénykönyv megalkotása ilyen, de "azt, hogy jobban éljünk, baromi lassú elérni". Hozzátette, óvatos lenne az elszámoltatás ellenzéki követelményeivel is, mert véleménye szerint Orbán Viktornak nagy befolyása van az igazságszolgáltatásra. Versenyképes vállalati szféra hiányában nem lehet az infláció felett 3-5 százaléknál magasabb béremelést adni, ez alól kivétel szerinte az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra, ahol évi 15-20 százalékos béremelésre van szükség - közölte. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy 2014-ig a magyarok nem féltek jobban különböző kultúráktól más európai nemzet tagjainál. Most azonban tudatos félelemkeltés zajlik; az oktatásról és az egészségügyről kellene beszélni, "ehelyett Sorostól félünk" - jelentette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.