Közélet

Felfüggesztették egy francia egyetemen az oktatást, miután a diákok migránsokat telepítettek be a campusra

Felfüggesztették egy francia egyetemen az oktatást, miután a diákok migránsokat telepítettek be a campusra

2017. szeptember 18., hétfő
Felfüggesztették egy francia egyetemen az oktatást, miután a diákok migránsokat telepítettek be a campusra

Felfüggesztették az oktatást hétfőn az északkelet-franciaországi Reims egyetemén, miután a hallgatók képviselete migránsokat költöztetett be a campusra. Az intézkedés mintegy 8 ezer diákot érint, az egyetem vezetősége közigazgatási bírósághoz fordult.

"Az egyetemnek a Croix-Rouge campuson található létesítményeibe tilos a belépés, amíg a biztonsági körülmények helyre nem állnak" - írta Guillaume Gellé rektor a vasárnap kiadott tiltó rendeletében. "Biztonsági intézkedésként, újabb döntésig, a campus minden épülete zárva tart" - olvasható az egyetem bejáratánál kifüggesztett plakáton. Az egyetemen, ahol jogi, közgazdasági és bölcsészkar működik, szeptember elején kezdődődött meg az oktatás, amelyet hétfőn határozatlan időre felfüggesztett a vezetőség. Helyszíni tudósítások szerint a campus parkjában sátrak állnak, amelyekben mintegy negyven migráns él. Az Unef hallgatói szervezet arról tájékoztatta a francia sajtót, hogy a diákok részéről kollektív döntés született, miszerint a migránscsaládokat bekötöztetik a campus parkjába, miután az egyik városi parkot el kellett hagyniuk. "Felszólítjuk a helyi hatóságokat, a reimsi önkormányzatot és a prefektúrát, hogy sürgősen biztosítson szállást ezeknek a családoknak" - olvasható az Unef sajtóközleményében. A diákszervezet szerint "semmi nem indokolja az egyetem bezárását, nincs semmilyen veszély". Az egyetem hétfő délután bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordul a megfelelő döntés érdekében. "Nem kérünk kiürítést, hanem azt kérjük a bírótól, hogy mondja meg, milyen intézkedést kell meghoznunk" - mondta az egyetem szóvivője. A bírósági döntés meghozataláig, amely a héten várható, a campus zárva marad a szóvivő szerint, miután az egyetem nem tudja szavatolni sem az egyetemen dolgozók és a diákok, sem a sátorlakók biztonságát, akik között gyerekek, nők és idős emberek is vannak. A 188 ezer lakosú Reims önkormányzati hivatala azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy az egészségügyi körülmények nem teszik lehetővé az embereknek, hogy hosszú ideig az egyetem parkjában éljenek. A hivatal szerint "nem konfliktus elől menekülő szíriai vagy iraki bevándorlókról van szó, hanem olyan családokról, akik embercsempészek áldozatai". Pénteken az önkormányzat kezdeményezte az egyik városi parkban kialakult migránstábor felszámolását a tarthatatlan higiéniai körülmények miatt, valamint tartva attól, hogy konfliktus alakul ki a migránsok és a helyiek között, akik petícióban tiltakoztak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.