Közélet

Előnyt jelentett a Horthy-korszakban Szeged 1919-es múltja

Előnyt jelentett a Horthy-korszakban Szeged 1919-es múltja

2017. szeptember 23., szombat
Előnyt jelentett a Horthy-korszakban Szeged 1919-es múltja

Szakály Sándor tartott előadást a Szegedi Polgári Platform sorozatában, aki 1914-től Trianonig mutatta be az ország sorsát. A tények mellett a hallgatóság megismerkedhetett izgalmas gondolatkísérletekkel is.

„Minden város egyedi múlttal bír, amely bekapcsolódik az ország, Európa, a világ történetébe. Ilyen Szeged is, amelynek megvan a sajátos karaktere” – mondta Blazovich László, a megyei levéltár nyugalmazott igazgatója a Szegedi Polgári Platform rendezvényén. A sorozat legutóbbi estjének vendége

Szakály Sándor

, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója elsősorban ezt a tágabb teret bemutatva igyekezett megértetni a Nagy Háborúnak és következményeinek hatását városunkra. Szeged elnyerte az egyetemet, a Dóm teret Trianonnal, de egyben elveszítette hagyományos vonzáskörzetének komoly hányadát.

„Mire a falevelek lehullanak”

A neves történész nem ért egyet azokkal, akik szerint csak a magyarság felelőssége a küzdelem elvesztése és a trianoni békediktátum. Emlékeztetett rá, Tisza István miniszterelnök nem akart háborút, s csupán a császári Németország és az osztrák fél nyomására egyezett bele a hadba belépésbe. Ellenezte a területi annexiót, félt a szlávok súlyának növekedésétől, hiszen Horvátország nélkül is csak az ország 54,5 százaléka volt magyar etnikumú.

Ekkoriban sokan gyors lefolyású háborúban hittek, de tévedtek. Ugyanígy csalatkoztak háború előtti szövetségeseikben, az olaszokban, a románokban, akik a következő években meg is támadták a monarchiát. Romániának ígérte az Antant egészen a Tiszáig Magyarország területét, amennyiben nem köt a balkáni állam különbékét. 1918-ban mégis megtettek, ennek ellenére a végeredmény ismert… „1916-1917-ig úgy látszott, még győzhetünk. Az oroszországi felfordulás ugyan előnyös volt a Központi Hatalmak számára, de az Amerikai Egyesült Államok hadba lépése tragikus eredményt hozott számunkra” – magyarázta a professzor. Hozzátette, nem számított, hogy a csapatok ellenséges területen álltak, mert nyár végén már a német tábornokok is tudták: nincs tovább.

Csak az Antantot nem érdekelte Károlyi antantbarátsága

Érthetőnek tartja Szakály Sándor, hogy miért vágytak az évszázadok óta itt élő románok, szerbek az egyesülésre az anyaországgal. Erdélyben a románokat az anyaország kedvezményes hitelekkel segítette 1914 előtt, hogy minél több földet tudjanak megvenni, de hasonló ellenlépéseket a magyarok nem tettek, hiába figyelmeztetett

Bethlen István

. A világháború idején Rómában vettek részt konferencián a monarchia kisebbségeinek emigránsai, akik a korábbi nagyobb birodalmon belüli önállóság helyett már teljes függetlenséget kívántak. A wilsoni elvekre hivatkoztak, de arról mindig elfeledkeztek a győztesek, hogy ugyanez az önrendelkezés a magyaroknak is járna.

Az Osztrák-Magyar Monarchiára már nem volt szüksége Londonnak, Párizsnak, mert Oroszországot meggyengültnek látták. „Egyszerűbbnek tűnt számukra magyar területekből kielégíteni szövetségeseiket, a szerbeket, a románokat, a cseheket” – fogalmazott. Hazánk megpróbált felkészülni a helyzetre, tudták, nem maradhat fent aktuális területi kiterjedésében az ország. Bíztak Wilson amerikai elnök pontjaiban, ezért is készült el

Teleki Pál

vörös térképe, arányosan bemutatva a Kárpát-medence népességét. Az országot a háború elvesztésétől irányító

Károlyi Mihály

bízott jó antantkapcsolataiban, de ez csak hiú remény volt. Később megváltoztatta a véleményét: az ő Szatmárnémetiben elmondott beszédéből ered a „nem, nem soha”.

Harcolni kellett volna 1918-ban?

Tagadják a történészek, hogy szeretnék, de szívesen játszanak el a „mi lett volna, ha” kezdetű kérdésekkel. Károlyitól

Horthyig

állandó célja volt a regnáló kormányoknak, hogy kijussanak a béketárgyalásokra. Nehéz arra választ adni, hogy ha esetleg ki tud utazni egy delegáció, s nincs zűrzavar a Tanácsköztársaság alatt, akkor képesek lettek volna-e eredményeket elérni. Az biztos, hogy már 1919 április-május környékén kialakultak az új határok papíron. Nem tudni azt sem, hogy egy kifosztott ország mennyire tudott volna fegyveresen ellenállni. Ugyan a szegedi ezredek – 46-os közös gyalogezred, 5-ös honvéd gyalogezred, 3-as huszárezred – színmagyar alakulatok voltak, ez azonban az ország nem minden egységére voltak igazak. Kérdéses, hogy egy nagyváradi ezredben szolgáló román menyire szívesen harcolt volna regáti testvérei ellen.

Vörös volt a Vörös Hadsereg?

A Tanácsköztársaság uralma átmenetileg Szegedig is elért, de végül a francia megszállók megunták ezt, így később a Nemzeti Hadsereg bázisa lehetett. Szakály szerint Kun Béláékról sok rosszat el lehetett mondani, de legalább az ország védelmét felvállalták. Olyan későbbi híres II. világháborús tábornokok szolgáltak a Vörös Hadseregben, mint

Sztójay Döme, Jány Gusztáv, Lakatos Géza, Hennyey Gusztáv

. Többségük nem a kommunizmusért, hanem a hazáért küzdött. Szegeden eközben ellen-, s nem ellenforradalmi, kormány szerveződött. A Mars téri laktanyát lerohanó tartalékos tisztek mintegy húsz százaléka zsidó származású volt – emelte ki Szakály. Megjegyezte, a gazdag izraelita polgárság hasonlóképpen gondolkodott, ezért adott pénzbeli segítséget. Így is elvárták a jelentkezőktől, hogy hozzanak fegyvert, ruhát, élelmet, de ennek ellenére háromezer ember összegyűlt, ők adták a sereg magvát. Szeged számára később előnyt jelentett, hogy innen indult a Nemzeti Hadsereg és a „szegedi gondolat”. Nem véletlen, hogy a két háború között – bármelyik seregből is jöttek – a tisztikar, s a magyar királyi Honvédség a revíziós eszme egyik védelmezője lett. Ebben támogatta a társadalom vagyontól, vallástól függetlenül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.