Közélet

Eldőlt: Gyurcsány vezeti az önálló DK-listát, nem kérnek Botkából (FRISSÍTVE)

Eldőlt: Gyurcsány vezeti az önálló DK-listát, nem kérnek Botkából (FRISSÍTVE)

2017. szeptember 30., szombat
Eldőlt: Gyurcsány vezeti az önálló DK-listát, nem kérnek Botkából (FRISSÍTVE)

A Demokratikus Koalíció koordinált egyéni jelöltállítást javasol és önálló listát állít a 2018-as választásokra - közölte az ellenzéki párt szombaton az MTI-vel.

"A DK sajnos már nem tudja követni az MSZP álláspontjának változásait a demokratikus ellenzék választási együttműködésével kapcsolatban" - írták a közleményben, hozzátéve: amit látnak, az sok esetben nem találkozik a véleményükkel és kultúrájukkal, továbbá a DK szerint ellentétes a demokratikus ellenzék és "a remélt új köztársaság" érdekeivel. Leszögezték: a DK a továbbiakban nem folytatja a közös listáról az MSZP által elindított "vég nélküli vitát, amely kilenc hónap alatt odáig sem jutott, hogy akár egyetlen hivatalos tárgyalás lett volna az ellenzéki pártok között". A DK úgy értékeli, az MSZP stratégiája és az elmúlt kilenc hónapban követett politikája lehetetlenné teszi a közös listás indulást. A Demokratikus Koalíció elnöksége ezért úgy döntött, hogy a DK koordinált egyéni jelöltállítást javasol és önálló listát állít a 2018-as választásra; a párt listáját Gyurcsány Ferenc pártelnök vezeti - tudatták. Hozzáfűzték: tárgyalásokat az egyéni választókerületekben induló jelöltekről kell folytatni, erre készek állnak valamennyi "demokratikus ellenzéki párttal". "Az arányosság, a méltányosság szempontjai alapján gyorsan megállapodásra juthatunk. Csak elszántság kell hozzá" - véli a DK.

Török Gábor: a DK rájött, hogy profitálhat a szocialisták zuhanásából

A DK felismerte, hogy az MSZP zuhanásából ők is profitálhatnak. Ha - Botka félreállítása vagy meggyőzése után - létrejönne a közös lista, nem tudnák kihasználni ezt a helyzetet (legfeljebb a tárgyalóasztaloknál). Külön indulva viszont - a mai adatokat látva - akár még meg is előzhetik az MSZP-t - reagált Facebook oldalán a DK azon lépésére Török Gábor, hogy a párt külön listát állít, és a koordinált jelöltállítás mellett tette le a voksot.

Továbbra is közös ellenzéki listát szeretne az MSZP

A szocialisták álláspontja soha nem változott, továbbra is ellenzéki összefogást és közös listát javasolnak - közölte az MSZP szombaton az MTI-vel, a Demokratikus Koalíció (DK) közleményére reagálva. A DK szombaton koordinált egyéni jelöltállítást javasolt és közölte, hogy önálló listát állít a 2018-as választásokra. A szocialisták közleménye szerint a DK éveken át másról sem beszélt, mint az összefogás szükségességéről, ennek ellenére Gyurcsány Ferenc "hátat fordít az ellenzéki tárgyalásoknak". Az MSZP szerint "az országot szétrabló Fidesz-kormány" leváltásához közös miniszterelnök-jelöltre, közös ellenzéki listára, és mind a 106 választókerületben egyetlen ellenzéki jelöltre van szükség a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel szemben - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.