Közélet

Az olaszországi menedékkérelmek hatvan százalékát elutasították tavaly

Az olaszországi menedékkérelmek hatvan százalékát elutasították tavaly

2017. szeptember 23., szombat
Az olaszországi menedékkérelmek hatvan százalékát elutasították tavaly

Az Olaszországban tavaly benyújtott menedékkérelmek hatvan százalékát elutasították, mivel nem "igazi" menekültek, hanem gazdasági bevándorlók nyújtották be, akik azóta is Olaszországban maradtak - írta a Corriere della Sera olasz napilap szombaton.

Az újság a római belügyminisztérium adatait közölte, amelyek szerint a tavaly Olaszországba érkezett több mint 181 ezer emberből 123 ezer nyújtott be menedékkérelmet. Utóbbiak hatvan százalékát elutasították. 2016 egyébként rekordévnek számított, mivel 2015-höz képest az Olaszországba érkezett migránsok közül 47 százalékkal többen folyamodtak menekültstátuszért. A Corriere hangsúlyozta, a kérelmek több mint felét azért utasították el, mivel a hatóságok megállapították, hogy nem "igazi menekültek" nyújtották be. A napilap hozzátette, az olasz állam ennek ellenére tavaly kétmilliárd eurót költött ezeknek az embereknek a tengeri mentésére, partra szállítására, olaszországi azonosítására, elszállásolására, ellátására és a menekültkérelmek elbírálására is. Ráadásul a menekültstátuszra nem jogosultakat Olaszország azóta sem tudta visszaszállítani hazájukba, menedékkérelmük elutasítása után sem - jegyezte meg a Corriere. A január és szeptember között érkezett több mint százezer emberből már több mint 95 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, a legtöbben Nigériából, Eritreából és Bangladesből érkeztek. Több mint 80 százalékuk férfi. Az újság megoldásnak tekinti az Európai Bizottság javaslatát a gazdasági bevándorlók számára kialakítandó "törvényes folyosókról", amelyet a Corriere információi szerint szerdán mutatnak be. A dokumentum vázlatát ismertetve az olasz napilap azt írta, az Európai Bizottság alternatívát kíván adni a gazdasági bevándorlóknak, hogy ne a menekültek veszélyes útvonalát kelljen végigjárniuk, és ne menedékkérelemre várjanak, miközben munkát akarnak. A tagállamok jeleznék, milyen munkaerőre van szükségük és ezt a kiindulási országokkal koordinálnák - írta az olasz újság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.