Közélet

Az Egységes Oroszország nyerte mind a tizenhat kormányzóválasztást

Az Egységes Oroszország nyerte mind a tizenhat kormányzóválasztást

2017. szeptember 11., hétfő
Az Egységes Oroszország nyerte mind a tizenhat kormányzóválasztást

Az előzetes adatok szerint Oroszországban mind a 16 kormányzóválasztást az Egységes Oroszország párt jelöltje nyerte meg vasárnap, második fordulóra egyik érintett régióban sem lesz szükség.

A hatalom pártja ugyanakkor a főváros, Moszkva több kerületében is elveszthette többségét az önkormányzati képviselőtanácsban. A végleges eredményeket várhatóan kedden teszik közzé. A részvételi arány szakértők szerint megfelel a helyi választások "régiós átlagának", amíg a Mordvin Köztársaságban a nem végleges adatok szerint a szavazásra jogosult polgárok 71 százaléka adta le voksát, addig Moszkvában csak 14-15 százalék élt választójogával. A fővárosban a megfelelő tájékoztatás elmaradása miatt a liberális demokraták és a Jabloko párt részéről is kezdeményezték a moszkvai választási bizottság elnökének, Valentyin Gorbunovnak az elmozdítását. A szövetségi parlament alsóházában megtartott két időközi választás közül az egyiken szintén az Egységes Oroszország jelöltje, Szergej Jahnyuk vezet és szerzi meg valószínűleg a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) élére kinevezett volt házelnök, Szergej Nariskin mandátumát. A másik körzetben, ahol a kormánypárt nem állított jelöltet, a jelek szerint a liberális demokrata Borisz Pajkin győzött. A Központi Választási Bizottság és az orosz belügyminisztérium szerint sehol sem történt olyan jelentős szabálysértés, amely a végeredményt befolyásolhatta volna. Ugyanakkor Ella Pamfilova, a központi választási bizottság elnöke még vasárnap kilátásba helyezte, hogy az Altáji körzetben semmisnek nyilvánítják a választási eredményeket az előre leadott szavazatok feltűnően és nehezen magyarázhatóan magas aránya miatt. Országosan több száz szabálysértésről érkezett bejelentés Borisz Grizlov, az Egységes Oroszország legfelsőbb tanácsának vezetője elmondta, hogy a szervezet megerősítette pozícióját az ország vezető pártjaként. Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja Központi Bizottságának elnöke arról számolt be, hogy pártja a Távol-Keleten és Szibériában növelte befolyását. Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták vezére azt kifogásolta, hogy a szervezők nem biztosítottak "normális feltételeket" a választásokhoz. Oroszország 85 régiójából 82-ben tartottak vasárnap helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztást, az 5800 - különböző szintű - voksolás keretében 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzdött meg. A választók 16 kormányzó személyéről és hat regionális törvényhozás összetételéről dönthettek, Moszkvában pedig több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa dől el. A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület versengett egymással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.