Közélet

Átláthatóak hazánkban a közbeszerzési eljárások

Átláthatóak hazánkban a közbeszerzési eljárások

2017. szeptember 13., szerda
Átláthatóak hazánkban a közbeszerzési eljárások

A magyarországi közbeszerzési eljárások teljesen átláthatóak az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint, ezzel Magyarország az európai uniós országok között az élvonalhoz tartozik - mondta a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke szerdán háttérbeszélgetésen.

Rigó Csaba

ismertette, hogy az első nyolc hónapban a nagy értékű közbeszerzési eljárások több mint 88 százalékát nyílt eljárásként folytatták le, az eljárások 85 százaléka zajlott le eredményesen, amelyekre felhívásonként átlagosan 8 ajánlat érkezett. A hatóság statisztikái szerint az egyajánlatos eljárások aránya az első fél évben 17 százalék volt, 2016 azonos időszakához képest mintegy 3 százalékkal csökkent. A közpénzek elköltésének nyilvánossága szempontjából jelentős eredményként értékelte, hogy az első fél évben csaknem 40 százalékkal csökkent a hirdetmény nélküli eljárások száma az elmúlt év azonos időszakához képest. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a közbeszerzésekre vonatkozó valamennyi adat az interneten keresztül elérhető, ezért az ország a közbeszerzési eljárások átláthatósága szempontjából uniós összehasonlításban az élvonalhoz tartozik, olyan országokat megelőzve, mint Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország. A Közbeszerzési Döntőbizottság az első nyolc hónapban 525 jogorvoslati eljárást folytatott le, amelyből 155 esetben állapított meg jogsértést, csaknem 365 millió forint bírságot kiszabva - ismertette. Rigó Csaba beszámolt arról is, hogy a KH a szolgáltató hatóság jelleget erősítve a "napi közbeszerzés" elnevezésű mobilalkalmazást indított el, amelyen elérhetőek a szervezet weboldalán (www.kozbeszerzes.hu) megtalálható információk, beleértve a napi rendszerességgel megjelenő Közbeszerzési Értesítőt is. Az elmúlt három hónapban az applikációt aktívan használók száma meghaladta a 2600-at.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.