Sport

Amerikai futball: a címeres mez kötelez a szlovákok ellen

Amerikai futball: a címeres mez kötelez a szlovákok ellen

2017. szeptember 15., péntek
Amerikai futball: a címeres mez kötelez a szlovákok ellen

Négy szegedi játékossal a soraiban csap össze a magyar amerikai futball-válogatott Szlovákiával szombat délután Budapesten. Németh Mártonnal, a csapat védőjátékosával és Kovács Sándorral, a válogatott edzőjével, a Sport TV szakkommentátorával latolgattuk az esélyeket.

Története ötödik mérkőzésére készül a magyar amerikai futball-válogatott.

Grátz Vilmos

szövetségi kapitány együttese szombaton Szlovákiát fogadja az Új Hidegkuti Nándor Stadionban Budapesten. A sportág a Sport TV közvetítéseinek is köszönhetően évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon és a Magyar Amerikai Futball Szövetség is egyre komolyabb színvonalú bajnokságokat rendez, amihez az infrastruktúra fejlődése is párosul. Székesfehérváron, a kifejezetten az amerikai futballnak épült edzőközpontban készülhetett ezúttal is a magyar csapat, amelyben négy szegedi kötődésű játékos,

Németh Márton, Németh Bence, Demeter Ádám

és

Kispál Gábor

is helyet kapott. A mérkőzés előtt Németh Mártonnal, a Budapest Cowbells szegedi védőjátékosával és

Kovács Sándorral

, a válogatott támadófalának edzőjével, a Sport TV szakkommentátorával latolgattuk az esélyeket.

Az ötödik erőpróba

A magyar amerikai futball-válogatott 2015. szeptember 27-én játszotta története első mérkőzését a budapesti Építők pályán, akkor a csehektől 26-7-re kapott ki a magyar csapat, majd két héttel később került sor az első tétmérkőzésre, ahol azonban sima vereséget szenvedtünk a szerbektől Belgrádban, a mérkőzésen pontot sem sikerült szereznünk, 56-0-ra maradtunk alul Európa-bajnoki selejtezőn. Tavaly szintén két mérkőzést játszott a nemzeti csapat és nem kellett tovább várni története első sikerére. Egy nagyon kiélezett találkozón, egyetlen ponttal, 23-22-re múltuk felül Lengyelországot, egy hónappal később pedig a belgákkal is nagyon szoros meccset vívtunk, ahol végül hárompontos vereséget szenvedtünk. A szlovákok elleni lesz tehát az ötödik összecsapás a nemzeti csapat rövid történelme során, így először arra voltunk kíváncsiak, hogy mit lehet tudni az aktuális ellenfélről.

Fizikális szlovákok, gyors magyarok

„Fizikailag van nagy különbség köztük és köztünk” – válaszolta arra a kérdésünkre Németh Márton, hogy miben lehetnek jobbak a szlovákok. „Az elkapó játékosaik is közel két méter magasak, óriási termetű emberek, míg például nálunk vannak olyanok, akik csak 170 centisek, mondjuk 70-80 kilóval, ez semmiképpen sem szól mellettünk. Ezzel együtt talán technikailag nem olyan képzettek, mint mi és talán picit lassabbak is a hatalmas termetükből adódóan. A futásokat valószínűleg nagyon jól fogják levédekezni, de passzjátékkal sikeresek lehetünk, ehhez persze jól és viszonylag sokáig kell védenünk az irányítót. A szlovákok a Bratislava Monarchs csapatára építenek, akik 2015-ben részt vettek a magyar bajnokságban is és meg is nyerték azt. Akkor játszott náluk egy 120 kilós, baromi nagy irányító, aki bár nem volt fizikailag olyan gyors, viszont fejben rettenetesen jól olvasta a játékokat, 2-3 másodperc alatt eldobta a labdákat, amelyek általában pontosak is voltak. Emellett volt akkor egy kanadai elkapójuk, aki szintén nagyon ügyes volt és nagyon jó összhang alakult ki közöttük. Nélkülük azért fele olyan jó sem lett volna az a pozsonyi gárda. Részben ebből adódóan most sincs egy igazi irányítójuk, az egyik elkapó srácot próbálták átképezni quarterbacknek, akit talán úgy lehet elképzelni, mint egy fiatal Michael Vicket, vagy Robert Griffint (az Amerikai Futball Ligában, vagyis az NFL-ben korábban játszó irányító játékosok – a szerk.). Ez azt jelenti, hogy biztosan sokat fog futni, ha úgy látja, hogy nincsenek szabad elkapói, akkor gyorsan meg fog iramodni, ezért kevesebb passzjátékra számítunk a szlovákoktól” - elemezte a szombati ellenfelet a Cowbells safety játékosa. „Idén a támadófal munkáját irányítom, ott azért vannak hiányosságaink, mivel teljesen új szisztémát kellett megtanulnia a srácoknak, mert bár ugyanazt játsszuk, mint tavaly, ebben az egységben teljesen újoncokat fogunk avatni, ezért előfordulhat, hogy picit döcögősebb lesz” – mondta a Sport TV-ből jól ismert NFL szakértő Kovács Sándor. „Nagyon bízom benne, hogy sikerült az alapokat megtanítani, ami ehhez a szisztémához kell. Ha ezt sikerül jól végrehajtanunk, akkor győzelemmel zárhatjuk a mérkőzést” – tette hozzá.

„Nekik abból a szempontból könnyebb dolguk van, hogy gyakorlatilag az egész csapat év közben is együtt játszik. A védelemben van három-négy meghatározó kulcsjátékosuk, ha őket sikerül kikapcsolnunk, akkor lehet keresnivalónk. Azt hiszem, hogy nagyon jól sikerült a felkészülésünk, szerintem az egyik legkeményebb védelem állt össze a magyar válogatott történetébe, ennek, mint a védekező foci szerelmese én nagyon örülök. Szoros meccset várok, ők is nagyon felkészültek belőlünk, mi is eléggé felkészültünk belőlük, ha valami, akkor az újoncavatás nyomhatja rá a bélyegét a támadó sor teljesítményére.”

Emberpróbáló felkészítő tábor

A magyar amerikaifutball-válogatott tagjai két felkészítő táborban kovácsolódhattak össze ezúttal, a második után pedig kialakult az 54-es keret, amivel nekivágnak a szombati mérkőzésnek. „Két edzőtáborunk volt, ami csütörtöktől vasárnapig tartott. Ilyenkor úgy néz ki egy napunk, hogy fél hét-hét körül reggelizünk, majd nagyjából kilenctől tizenegyig, fél tizenkettőig tart az első edzés. A délelőtti tréning után a pálya mellett felállított sátorban ebédelünk, majd van egy kis pihenőnk. A második edzést délután tartjuk, ami szintén nagyjából két és fél, három óra, majd este közös programokkal zárjuk a napot” – avatott be minket a részletekbe Németh Márton. „Ránk Cowbellsesekre egyébként nagyon jellemző, hogy a legkomolyabb helyzeteket is elhülyéskedjük, elbohóckodjuk, volt rá példa hogy alsónadrágban edzettünk, de azért Grátz Vilmos szövetségi kapitány igyekszik visszafogni minket, elég komolyan veszi ezeket a felkészítő táborokat, ami így is van rendjén és természetesen mi is maximálisan odatesszük magunkat, ha a munkáról van szó. Azért is jók ezek a táborok, mert gyakran találkozunk ellenfélként játékosokkal a bajnokság során, akikről azt gondoljuk, hogy rossz arcok, aztán itt a válogatottnál beszélgetünk, megismerjük egymást és kiderül, hogy igazából tök jó fejek. Ezek az összetartások összekovácsolják a válogatottat, idén például táncverseny is volt a táborban, amin hatalmasakat röhögtünk egymáson” – mesélte edzőtábor-élményeit a szegedi játékos. Minden érmének két oldala van, így persze negatívumai is vannak a négynapos feszített munkának.

„Ez a kétszer négy nap egy évben rettenetesen kevés arra, hogy igazán összeszokjunk és nem is lenne megoldhatatlan egy-két havonta egy-egy hétvégén együtt edzeni, mert ilyenkor ez a pár nap rettenetesen megerőltető. Hiába vagyunk edzésben, jó fizikai állapotban, ez mindig kemény, bár nekem idén közbeszólt egy kisebb térdsérülés a második napon, ami miatt utána már nem tudtam részt venni száz százalékosan a munkában és pont ez a nagyon sűrű négy nap az egyik kiváltója a kisebb-nagyobb sérüléseknek.”

A címeres mez kötelez

Bár még nagyon az út elején jár a magyar amerikaifutball, a fejlődése megkérdőjelezhetetlen. Egyet ért ezzel Kovács Sándor is, aki egy a sportág magyar úttörői közül. „Ahogy két évvel ezelőtt elkezdődött az első válogatott edzőtábor a szint csak emelkedik. A srácok pontosan ismerik egymást, egyre jobban beilleszkednek a különböző rendszerekbe mind támadó, mind védő oldalon és az is látszik, hogy tudatosan készülnek is erre. Felvenni a címerest mezt minden sportban nagyon nagy megtiszteltetés és ehhez így is állnak hozzá. Mi, akik 15-20 évvel ezelőtt elkezdtük játszani ezt a sportot Magyarországon – sőt vannak, akik régebben – nem gondoltuk volna, hogy ez ilyen nagyságrendeket fog elérni itthon. Hatalmas siker, hogy most már a magyar bajnoki és válogatott meccseket is közvetíti a televízió és a csúcsa mindennek, hogy egy ilyen impozáns stadion lelátóit tölthetjük meg szombaton, mint az új MTK-stadion” – zárta Kovács Sándor. Fotó: Radó Norbert, Váradi Barna, Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.