Írjon nekünk

Egyetem

A statisztikában a jövő – Szegedre jöttek a téma szakértői a világból

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/kisservin.jpg

Megjelent:

Egy nemzetközi statisztikai konferencia eredményeiben óriási potenciál van, ami egyszerre hozhat sikert Szegednek, de Magyarországnak is, ezért nagyon fontos, hogy minél több ember megismerje ebben a tudományban rejlő innovációs lehetőségeket. Csütörtökön Kihívások és innovációk a statisztikaoktatásban címmel tartott nemzetközi konferenciát az egyetem Gazdaságtudományi Kara. A szegediek jövőre Japánban mutatják be, hogy mit tudnak a témakörben.

Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja szerint a statisztikaoktatást közelebb kell vinni a hallgatókhoz. A mostani konferencia egyik legfőbb célja is az volt, hogy egymás fejlesztéseit megismerjék, illetve teszteljék a résztvevők. A statisztika arról szól, hogy megismerjük az aktuális kihívásokat és az innovatív megoldásokat. „Az alapja a konferenciának az, hogy van egy nemzetközi statisztikaoktatás fejlesztési projektünk német, izraeli, angol és portugál partnerekkel. Az a fő célkitűzés, amit vizsgálni szeretnénk, hogy a valós társadalmi és gazdasági problémák nagyon összetettek, több változósak. A kérdés az, hogyan lehet ezeket a valós problémákat bevinni az osztálytermekbe, olyan egyszerű eszköztárat alkalmazva, amit egy középiskolás, illetve egy egyetemista is meg tud emészteni, valamint ezeket a lépéseket hogyan lehet hozzájuk közelebb vinni. Ebben benne foglaltatik az, hogy valós adattáblákat hogyan viszünk be a termekbe, miként alkalmazzuk ezeket, milyen megjelenési eszközöket, grafikus lehetőségeket használunk. A felsoroltaknak mik az előnyei, illetve hátrányai. Merthogy a szemet könnyen meg lehet téveszteni, ha egy diagramot nézünk. Ezért kell kidolgoznunk oktatási anyagokat még a projektben” – fejtette ki álláspontját Kovács Péter.

A konferencián nemcsak projektpartnerek voltak jelen, hanem 14 országból jöttek résztvevők, akik más innovatív megoldásokat is bemutattak a kollégáknak. A konferenciának csak egy szűk részét képezték az előadások a hagyományos prezentációk. Összességében nyolc workshop került megrendezésre, ahol a vendégek a gyakorlatban is kipróbálhatták egymás innovatív megoldásait. Magyarországon kívül többek között, Izraelből, Németországból, Angliából, Csehországból, Szerbiából, Horvátországból, az Egyesült Államokból, Argentínából, Törökországból érkeztek résztvevők. A mai konferencia alapvető célja az eszmecsere és ötletek felvetése volt, hogyan lehet a statisztikaoktatást még emészthetőbbé, gyakorlatiasabbá tenni és közelebb hozni a valós problémákhoz.

Hallgatói nézőpontból változó a statisztika megítélése, egyesek, nagyon szeretik, azonban másoknak problémájuk alakul ki a számolási, illetve az értelmezési részével, és ezért nem kerül hozzájuk közelebb. „Szegeden már 2006 óta használjuk a vizualizációs eszközöket. Az országos átlaghoz képest nálunk pozitívabb a statisztika megítélése. Természetesen a KSH-val gyakran együttműködünk, akár konferenciák szervezésében, akár közös kutatásokban” – emelte ki Kovács Péter.

Az általános felvezető előadást a Nemzetközi Statisztikaoktatási Világszervezet korábbi alelnöke tartotta meg. Az említett szervezet szakmailag is támogatta a konferenciát, több képviselője is jelen volt a rendezvényen. Az előadások arról szóltak, hogy a munkaerőpiacnak milyen igényei jelennek meg a statisztikában. A demográfiát, illetve az elöregedő társadalom problematikáját hogyan tudják megközelíteni a tantermekben. Hogyan tudnak használni olyan grafikus ábrázolási lehetőséget például, ahol változók kapcsolatát, jelenségek közötti kapcsolatot tudunk szemléltetni a hallgatóknak. Az amerikai kollégák egy új ábrázolási lehetőségét mutatják be. A workshopok egy részén a speciális szoftverek megjelenítési módjaira koncentráltak, mások pedig a statisztika értelmezésével kapcsolatos kérdéseket feszegették. A szervezők számára öröm, hogy egy hallgatójuk egy magyar vizualizációs szoftverfejlesztő cégnél dolgozik Kecskeméten. Ők szintén ma mutatták be a terméküket, fejlesztéseiket.

„A nemzetközi életben négyévente szoktak statisztikaoktatási világkonferenciát szervezni. Ez jövőre Japánban lesz, ahol úgy néz ki, hogy lehetőségünk adódik workshop formátumban saját anyagainkat is bemutatni, valamint tesztelni. A mostani projekt, amin jelenleg is dolgozunk a partnereinkkel jövőre fog véget érni. A konferencia után a partnereinkkel egy háromnapos ülés lesz még itt Szegeden. Az egyik fő téma a folytatás és a jövőbeli lehetőségek lesznek” – összegezte hírportálunknak Kovács Péter, az SZTE-GTK dékánja.

Hirdetés

Kommentek

Egyetem

Mit adott nekünk az egyetem? Izgalmas előadás pénteken!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/kisservin.jpg

Megjelent:

Szerző:

Péntek este egy igazi várostörténeti csemege várja az érdeklődőket!

Tovább olvasom

Egészség

Kárpátalján mutattak példát a szegedi orvostanhallgatók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/kisservin.jpg

Megjelent:

Szerző:

Büszkék lehetünk rájuk, a Kárpát-medence legszegényebb régiójában nyújtottak segítő kezet.

Tovább olvasom

Egyetem

Fiatal zeneművészek segítik a bohócdoktorokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/kisservin.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kar és az egyetem hallgatói mellett a város lakói is csatlakozhatnak. Mutatjuk, mikor és hogyan!

Tovább olvasom

Aktuál