Közélet

A móravárosiak visszakövetelik a 13-as buszt

A móravárosiak visszakövetelik a 13-as buszt

2017. szeptember 7., csütörtök
A móravárosiak visszakövetelik a 13-as buszt

Komoly indulatok csaptak fel a Nagy Sándor alpolgármesterhez köthető autóbusz-menetrendváltozás miatt egy szerda esti utcafórumon Móravárosban. Az emberek igénye egyértelmű: vissza akarják kapni több évtized elvett buszjáratukat.

„Büszke vagyok Szegedre. Semmi bajom a városvezetés színezetével. De ha nem törődnek az itt élők problémáival, akkor a szavazás alkalmával véleményt nyilvánítunk, és helyettük azokat támogatjuk majd, akik visszaállítják a 13-as buszt” – túlzás nélkül állítható, hogy ez volt a legenyhébb vélemény a Móravárost a belvárossal, illetve a II-es kórházzal összekötő buszjáratot megszüntető döntésről, melyet a város vezetése hozott meg. A móravárosiak úgy érzik, mostohán bánik velük a baloldali városvezetés, és nem veszi figyelembe az idősek igényét arra, hogy létezzen egy olyan buszjárat, amellyel megterhelő gyaloglás, fárasztó, illetve idő- és költségigényes átszállás nélkül elérhetik a Mars téri piacot, a fontosabb bevásárlóközpontokat, a buszpályaudvart vagy épp a II-es kórházat. A helyiek igényének meghallgatása, valamint a lehetséges megoldás megvitatása volt a célja a szerda esti fórumnak is, melyet

Nógrádi Tibor

(Fidesz) és

Haág Zalán

(KDNP) önkormányzati képviselők hívtak össze. Nógrádi Tibor rámutatott: a 13-as busz megszüntetése, illetve a Szentmihály városrészből közlekedő 76-os járat menetrendjének módosítása mind a móravárosiak, mind a szentmihályiak részéről felháborodást váltott ki. A jelenlévők szavaiból ki is derült, miért. A szentmihályiak szeretnék kényelmesen és gyorsan elérni belvárosi úticéljukat, ahogy eddig – ők nem egy „városnéző” körjáratra vágynak. A móravárosiak pedig sokszor fel sem férnek a feléjük „kitérőt” tevő 76-osra. Ami a változtatások óta rendszeresen késik, de az is előfordult, hogy meg sem érkezett a megállóba. A megszorítások indokául gyakran hangzanak el anyagi érvek – esetünkben azonban ez sem állja meg a helyét. A Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő által kezdeményezett, a busztársaság által kidogozott, és elvileg a móravárosi egyéni képviselő, a baloldali összefogás színeiben megválasztott

Kardos Irén

támogatását is élvező (ám a képviselőnő baloldali szövetségesei által egyelőre az asztalról lesöpört) javaslat nemcsak az emberek megelégedésére szolgálna, de negyedmillió forintot meg is takarítana a jelenlegi rendszerhez képest. Nógrádi Tibor szerint a javaslatot elsősorban Nagy Sándor alpolgármester torpedózta meg, pártpolitikai vagy presztízskérdést kreálva egy közlekedésszervezési ügyből. A Fidesz–KDNP-s képviselők ígéretet tettek arra, hogy az önkormányzat szakbizottsága és a szegedi közgyűlés előtt minden lehetséges eszközt igénybe vesznek annak érdekében, hogy elérjék az ésszerűtlen buszmenetrendek megváltoztatását. Haág Zalán arra is biztatta a jelenlévőket, hogy az „Amerikában megszokott módon” e-mailben, sms-ben, telefonon és személyes megkeresés formájában is folyamatosan „bombázzák” a városvezetést és a képviselőket, s jelezzék: nem hajlandóak beletörődni ebbe a helyzetbe, és„akkor közösen célt érhetünk” – fogalmazott. Persze a tiltakozás más eszközeit is igénybe veszik – a következő alkalommal szeptember 7-én, csütörtökön 18 órakor a Nógrádi Tibor szervezte fórumon Szentmihályon, ahol az érintett lakosság kifejezi véleményét a baloldali városvezetésnek a helyiek igényeitől elrugaszkodott, a tervezőasztalon született irracionális intézkedésével szemben. A rendezvényre Botka László polgármestert is meghívták – az azonban kétséges, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként országszerte turnézva a szocialista politikusnak jut-e ideje arra, hogy a szegediek problémáival is foglalkozzon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.