Közélet

Vádemelés a rabtársait zsaroló elítélttel szemben

Vádemelés a rabtársait zsaroló elítélttel szemben

2017. augusztus 23., szerda
Vádemelés a rabtársait zsaroló elítélttel szemben

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki a Szegedi Fegyház és Börtönben jogerős szabadságvesztését töltve agresszív viselkedésével, fizikai erőfölényét kihasználva elítélt társait arra kényszerítette, hogy különböző fogyasztási cikkeket adjanak át neki, illetőleg utaljanak át számlájára pénzt.

A vádirat szerint a vádlott 2016. márciusában az algyő-nagyfai objektum egyik lakóhelyiségébe ment, ott egy kést szorított az elítélt társa nyakához azért, hogy töltse fel a telefonját, továbbá küldessen be részére cigarettát, illetőleg kávét - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség. A fenyegetés hatására a rabtárs egy idősebb fogvatartott nevére küldetett be hozzátartozóival több csomag kávét és cigarettát, amelyet azután a vádlottnak adtak át. Ezen túlmenően a vádlott 2016. márciusában egy másik társa részére egy órát ajánlott fel megvásárlásra, amelyet azonban az elítélt társ visszautasított. A vádlott ezt nem vette tudomásul, hanem több alkalommal ököllel megütötte rabtársát, majd egy a bv. intézetben rendszeresített késsel hadonászott előtte. Ezt követően a vádlott szándékosan a saját hasát vágta meg és azzal fenyegette meg az elítélt társát, hogy ha nem veszi meg az órát, akkor a felügyeletnek azt fogja állítani, hogy rabtársa szúrta meg őt és így fegyelmi eljárást indíttat ellene. Ezzel összefüggésben megfenyegette a zárkában tartózkodókat is azzal, hogy tanúskodjanak hamisan és mondják azt, hogy a rabtársa okozta a sérülését. Ezt követően 2016. áprilisában a vádlott közölte egy harmadik rabtársával, hogy tudja, hogy van egy személygépkocsija és azt mindenáron meg akarja szerezni tőle. Többszörösen felhívta elítélt társa figyelmét, hogy adja el neki azt, aki azonban visszautasította a vádlott ajánlatát. Vádlott ezután mindenhova követte elítélt társát és közölte vele, hogy védelme alatt áll és jobb, ha együttműködik vele. Több alkalommal az erejét fitogtatva tört, zúzott a börtön lakóhelyiségében, majd egy üres adásvételi szerződést kéretett be a börtönbe és fenyegette rabtársát azzal, hogy ha nem írja alá, akkor nagyon rosszul jár. A fenyegetés hatására, mivel az elítélt társ tartott a vádlottól, kitöltötte az adásvételi szerződést, de hamis adatokat tüntetett fel abban valamint sikerült azt a felügyeletnek eljuttatnia, még mielőtt az kijuttatták volna börtönből. Ennek hatására fegyelmi eljárás indult a vádlottal szemben, melynek során a vádlott megfenyegette rabtársát, hogy megöli őt és a családját is, valamint annak ellenére, hogy a vételárat nem fizette meg, visszakövetelte azt mintegy 800.000 Ft. összegben ugyanezen következmények kilátásba helyezése mellett. Mivel mindez nem volt elég hatásos, ezért egy tőle szintén nagyon tartó újabb rabtársát vette rá a vádlott arra, hogy bántalmazza a sértettet helyette. A vádlott ezután is folyamatosan zaklatta rabtársát, akinek egy alkalommal sikerült kihasználni a vádlott figyelmetlenségét és értesítenie az élettársát, aki jelezte a felügyelet felé, hogy terrorban tartják őt. A járási és nyomozó ügyészség a vádlottat 3 rendbeli súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével vádolja, ebből 2 rendbeli kísérleti szakban maradt. A bűncselekményeket visszaesőként elkövető vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.