Sport

Czene Attila: Pluszértéket is kaptunk Rióhoz képest

Czene Attila: Pluszértéket is kaptunk Rióhoz képest

2017. augusztus 3., csütörtök
Czene Attila: Pluszértéket is kaptunk Rióhoz képest
Hosszú Katinka

Nyolc éremmel zárta a vizes világbajnokságot a magyar úszó-válogatott. Többen meglepetést szereztek a Duna Arénában, ugyanakkor voltak olyanok, akiknek nem sikerült hozniuk azt, amit előzetesen elárt tőlük a közvélemény. A szegedi olimpiai bajnok úszóval tekintettünk vissza a budapesti vb-re.

Július 23-án a férfi 4x100-as gyorsváltó nyitotta a magyar érmek sorát a vizes világbajnokságon: a

Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd

összetételű csapatnak köszönhetően hosszú idő után állhatott dobogóra magyar gyorsváltó. Őket másnap

Hosszú Katinka

200 méter vegyesen szerzett világbajnoki címe követte, majd

Cseh László

200 méter pillangón szerzett ezüstérme következett, másnap pedig ismét az "Iron Lady" szállította az érmet, aki 200 méter pillangón ért be harmadikként. A vb-n berobbant 17 éves

Milák Kristóf

Cseh Lászlót megelőzve lett második 100 méter pillangón, miközben Katinka éremkollekciója teljes lett a 200 méter hát ezüstérmével. A torna zárónapján örülhettünk a második világbajnoki címnek, amit szintén Hosszú Katinka szerzett 200 méter vegyesen, a nyolcadik érmet pedig 400 méter vegyesen

Verrasztó Dávid

gyűjtötte be, így a magyar csapat a férfi vízilabda-válogatott ezüstjével együtt kilenc érmet gyűjtött a hazai rendezésű világbajnokságon, amivel az éremtábla kilencedik helyén végzett. "A nyolc érem több mint amit előzetesen vártam. A riói olimpiai szereplés hét érmet hozott, az élmezőny és az ellenfelek ugyanazok a világbajnokságon és az olimpián. Hosszú Katinka két aranyérme ugyan kevesebb, mint Rióban, de ne felejtsük el, ez a két érem jelentette a magyar csapat összes aranyérmét a hazai rendezésű vb-n, beleértve az összes sportágat. Nem csak elfogultság és az úszómúltam mondatja velem, de előrelépésnek látom a tavalyi év után a világbajnoki szereplést" – értékelte az úszók teljesítményét a szegedi születésű

Czene Attila

. Az olimpia és a vb közötti különbségekkel kapcsolatban kifejtette, felcsillan Verrasztó Dávid ezüstérme, aki tavaly nem lehetett ott az olimpián, cserébe viszont

Kapás Boglárka

nem hozott érmet, mivel nem volt olyan formában. „Ha van hiányérzetem, akkor nála van, nagyon szurkoltam neki, akárcsak

Késely Ajnának

, de junior korú versenyzőként nem volt esélye éremszerzésre.

Gyurta Dani

sajnos kiesett az olimpián is a középdöntőben. Cseh László ezüstérme nagyon szép, ráadásul az erősebbik számában, a 200 méter pillangón érte ezt el. 100 pillén egy magyar volt jobb nála, de ez legyen a legnagyobb problémánk, hogy a nagy ászaink mellett van ilyen utánpótlásunk. Milák Kristóf jövőre is junior lesz, már az ifi Eb-n világcsúcsot úszott, ráadásul nem is 100 méteren, hanem 200-on. Nagy kérdés volt számára is, hogy mi lett volna, ha ő indulhat 200-on, de a sport igazságos volt most is: Kenderesi Tamásnak és Cseh Lászlónak is jobb ideje volt, így volt korrekt a szövetségi kapitány részéről az összeállítás, Kristóf is megkapta a lehetőséget. Olyan plusz értéket kaptunk az olimpiához képest, hogy a junior korú versenyzőinket is láttuk érmet szerezni, ilyen szempontból is előrelépés Rióhoz képest a hazai vb" – tette hozzá Atlanta olimpiai bajnoka, aki megjegyezte, arra kevesen számítottak, hogy négy érmet is szerez a Duna Arénában Hosszú Katinka.

fitness_wellnes_junialis_sajttaj02_gs

Czene Attila kiemelte, főleg az idősebb úszókon volt teher, akiknek hozniuk kellett az érmet, e mellett olimpián még nem volt érmes váltónk, bár világbajnokságon még ő maga is voltam bronzérmes, (1994-ben és 1998-ban), de férfi váltó azóta nem tudott érmet szerezni. Egyedülállónak tartja, hogy csak két nagy nemzet tudott bennünket megelőzni, valamint hogy négy olyan sprintert tudtunk összerakni, akik közül többen is juniorok, ez többet is mond szerinte, mint a plusz egy érem. "

Kenderesi Tomi

önmagához képest is jobban teljesített, végig küzdelemben volt, nem gondoltuk volna, hogy

Chad Le Clos

végig bírja. Inkább azt vártuk, hogy Cseh Laci, vagy Tomi nyer, vagy mindketten dobogósok lesznek, szerintem fantasztikus teljesítmény a második és a negyedik hely. Kenderesi Tomi jobban teljesített, mint Kapás Boglárka, aki nehezebben tudta volna megismételni az olimpián szerzett bronzérmét. Legjobb eredményével is harmadik lett volna, 1500-on legjobb idejével második helyen zárt volna" – tért ki Czene Attila azokra az úszókra, akik Rióban érmet tudtak szerezni, de a budapesti vb-n ez nem sikerült számukra. Mellúszásban viszont ezúttal sem sikerült a dobogós szereplés, itt főleg Gyurta Dánielt emelhetjük ki, aki akárcsak tavaly az ötkarikás játékokon, most is 17. helyen végzett. "Elfogult vagyok Gyurta Danival.

Azt várjuk tőle, hogy hagyja abba inkább az úszást, ha nem tud olimpiai bajnok lenni? Ne induljon a világbajnokságon, mert nem tud olyan jól szerepelni, mint 2004 óta?

Nincs nála jobb Magyarországon, Cseh László ötödikként jött ki a vízből 100 méter pillangón, gratulált Milák Kristófnak. Amit vártunk tőle, azt hozta, de most már van nála jobb magyar úszó, aki megdöntötte a tavaly felállított 50.86-os országos csúcsát. Ott inkább el kell gondolkoznia a versenyzőnek, mert van nála itthon jobb, Gyurta Daninál pedig úgy kell feltenni a kérdést, hogy miért nincs mögötte más? Nincs még egy ilyen, aki ugyanezt az edzésmunkát végigcsinálná, lehet, hogy a 2.11 egy gyenge időnek tűnik, de közelében nem tud senki úszni. Ez egy kőkemény munkával elért eredmény, ami ma a világviszonylatban sajnos egy 17. helyre elég.

Sebestyén Dalmánál

és

Stankovics Annánál

is ez van, lehet, hogy kerülnek döntőbe, de 10 millió emberből volt, aki felállt volna helyette? Nem! Ezért szégyellje el magát a versenyző, bárhogy hívják? Hosszú Katinka ne ússzon 200 méter gyorson döntőt, mert csak hetedik tud lenni? A és B szintes versenyzők vannak, utóbbi csak akkor tud kikerülni a vb-re, ha nincsen A szintes versenyzőnk" – mondta el véleményét az úszósport halhatatlanjai közé beválasztott olimpiai bajnok. Kiemelte, ez volt az első világbajnokság, ahol minden versenyszámban elindult a magyar csapat, ez is mutatja, hogy ez volt a valaha volt legerősebb küldöttség.

„Nem azért, mert Budapesten rendezték a vb-t, ez nem előjog volt. 2017-re érett be a magyar válogatott úgy, hogy minden számban, még a mix váltókban el tudott indulni, ez a magyar úszás sikere.

Ha majd legközelebb megkérdezzük, hogy milyen eredményes lesz a sportág, akkor jó, ha ezen elgondolkozunk, de ezt így kell értékelni: nagyon nehéz lesz ezt a nyolc érmet hozni úgy, ha már nem lesz ilyen erős csapatunk" – jegyezte meg Czene Attila. A világbajnokság ideje alatt mind a Duna Arénában, mind pedig a Hajós Alfréd uszodában remek hangulat uralkodott, rendre teltház előtt ugorhattak vízbe a vb résztvevői. Czene Attila kifejtette, ugyan sokan kritizálták, hogy milyen sokba kerül az előkészület, de az biztos, hogy a világbajnokság szereplői nem érezhették még magukat ilyen hangulatban. „Lehet, hogy egy focimeccsen van nagyobb hangzavar, de ez a harmadik legnagyobb sportesemény a világon. Tizenkét ezer ember egyszerre egy csarnokban olyan hangulatot tudott teremteni, hogy sokszor az amerikaiak nem értették, hogy nekik szól-e az üdvrivalgás, vagy nem. Lehet, hogy a hetedik, vagy ötödik, vagy bronzérmes magyar szereplőnek szólt. Látszott az arckifejezésükön, hogy ezt nem értik. A szurkolók is honorálták, hogy mennyire előkészített és szervezett volt a világbajnokság. Amikor csak a bevonulás volt, akkora különbség volt a külföldi és magyar versenyzők között, tízezren egyszerre kiáltottak akkor, mikor például Cseh László feltette a kezét, és bejött, mint Caesar. Ilyet csak a filmeken lehetett érzékelni, ehhez ott kellett lenni ahhoz, hogy elhiggyük, hogy ezt egy úszóversenyen ilyen zajszintet lehet produkálni. A Duna Aréna lelátója vissza lesz bontva, így ilyen nem lesz még egyszer, csak ha újra világbajnokságot rendezünk" – tért ki a nem mindennapi hangulatra. A FINA-tól is elismerő szavak érkeztek a világbajnokság rendezésével kapcsolatban, mint Czene Attila elárulta, személyesen is kapott gratulációkat csak azért, mert tudták, hogy magyar. „Sokan azt mondták, túl van biztosítva a rendezvény, de mindenki biztonságban érezhette magát. Gyönyörű volt a szinkronúszás, szuper volt a hangulat a vízilabdázóknál, a lányokat nagyon sajnáljuk, de ez nekik fáj talán a legjobban. A fiúknál pedig örülhettünk, hogy döntőbe kerültünk. 2019-ben junior Eb-t, 2020-ban Eb, míg 2024-ben rövidpályás világbajnokság, állunk elébe" – mutatott rá arra, hogy a következő időszakban több vizes világeseményt is rendez Magyarország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.